Oko 70 posto našeg tijela čini voda, a vjerojatno ne postoji osoba koja ne zna da je pijenje vode bitno za zdravlje.

Voda ima više uloga kada je u pitanju naše zdravlje, od održavanja ravnoteže elektrolita i krvnog tlaka, preko podmazivanja zglobova do regulacije tjelesne temperature.

Međutim, iako svi znamo koliko je važno ostati hidriran, mnogima je često vrlo izazovno popiti dovoljne količine vode.

Srećom postoje jednostavni trikovi koji vam svaki dan mogu biti od velike pomoći u postizanju cilja. U nastavku pročitajte njih 10.

1. Razmijevanje potreba vašeg tijela

Prije nego odlučite piti više vode, morate razumijeti potrebe vašeg tijela za tekućinom. Prema nekim preporukama dnevno bi trebali popiti najmanje dvije litre vode.

Kod većine ljudi jednostavno pijenje kako bi ugasili žeđ bit će dovoljno da udovolje ovim potrebama. Ipak, ako redovito vježbate, radite na otvorenom, živite u toplom podneblju... trebat će vam malo više vode.

Uglavnom, količina vode koju trebate popiti ovisi o vašoj razini aktivnosti, lokaciji, zdravstvenom stanju i mnogim drugim faktorima.

Voda u plastičnoj boci Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu?

Vrč i čaša vode Izbjegnite je! Greška s ispijanjem vode zbog koje još teže podnosimo vrućine

2. Postavite dnevni cilj

Postavljanje dnevnog cilja unosa vode može vam pomoći da pijete više. Jednostavno postavljanje cilja može biti motivirajuće i natjerati vas da napravite pozitivne i dugotrajne promjene. Da biste bili što učinkovitiji, ciljevi koje postavite trebaju biti realni, odnosno ostvarivi. Pratite vaš napredak kako bi bili dodatno motivirani u postizanju cilja.

3. Nabavite bocu za višekratnu upotrebu

Ako tijekom dana uz sebe imate bocu za vodu, vjerojatno ćete popiti više vode. Ako je voda uz vas možete ju piti u bilo kojem trenutku - na poslu, u automobilu, dok obavljate dnevne zadatke...

Držanje boce s vodom može vam poslužiti i kao vizualni podsjetnik da pijete više vode. Stvar je jednostavna - ako na vašem stolu stoji boca s vodom, bit će vam stalni podsjetnik da morate piti više. Osim toga, učinit ćete uslugu okolišu ako koristite bocu za višekratnu uporabu.

4. Namjestite podsjetnik

Postoje aplikacije koje vas mogu podsjećati da morate piti vodu, a možete jednostavno namjestiti alarm na vašem mobitelu. Naprimjer, namjestite podsjetnik da popijete nekoliko gutljaja vode svakih 30 minuta. Podsjetnici će vam pomoći da povećate unos vode, posebno ako ste zaboravljivi po tom pitanju.

5. Ostala pića zamijenite vodom

Jedan od načina da pijete više vode je da druga pića poput sokova zamijenite vodom. Na tome će vam biti zahvalno i vaše zdravlje jer se najčešće radi o napicima koji su puni šećera

6. Prije svakog obroka popijte čašu vode

Ovo je još jedan način da povećate dnevni unos vode, a ako dnevno jedete tri obroka to su već tri čaše vode. Također, ponekad mislimo da smo gladni, a zapravo smo žedni. Pijenje vode prije obroka može vam pomoći odgonetnuti jeste li uistinu gladni. Također, ako pokušavate smršavjeti, na ovaj način pojest ćete manje kalorija.

7. "Začinite" vašu vodu

Ako ste osoba koja jednostavno ne voli piti vodu, poslužite se trikovima s kojima će postati ukusnija. U vodu dodajte limun, limetu, kivi...

8. Dok ste na poslu svaki sat popijte čašu vode

Čim dođete na posao napunite prvu čašu vode, a onda do kraja radnog vremena ponavljajte ovo svaki sat.

9. Jedite hranu bogatu vodom

Još jednostavan način za povećati dnevni unos vode je da jedete hranu koja je bogata vodom. Među namirnicama koje su bogate vodom su salata, tikvice, lubenica, dinja... Osim što su bogate vodom, ove namirnice su pune vitamina, minerala i antioksidansa koji pozitivno utječu na zdravlje.

10. Popijte čašu vode kad se probudite i prije odlaska u krevet

Voda neka bude početak i kraj vašeg dana. Čaša vode nakon buđenja pomoći će vam da se razbudite, a čaša vode prije spavanja pomoći će vam, između ostalog, da se ne probudite sa suhim ustima i loših zadahom.

Zaključno, adekvatan unos vode bitan je za dobro zdravlje, a obzirom da mnogi među nama često zaborave piti vodu, ovi jednostavni savjeti trebali bi vam pomoći da povećate dnevni unos.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju