Postoji puno kriterija koji film mogu staviti na prestižnu listu kultnih klasika, a dobra plesna scena zasigurno je jedan od njih.

Kao što u filmu možemo komunicirati riječima, možemo i kroz glazbu, osvjetljenje, stotinu stvari - pa tako i kroz ples. Bilo da se radi o nekoj solo plesnoj točci, bilo o grupnoj ili u paru, ples može ispričati puno toga kad ne treba trošiti riječi, objasnio nam je Marko Mrkić, profesionalni plesač i vlasnik plesne škole Lijeva & Desna.

Zašto ples ne iskoristiti, kad se može toliko dobro interpretirati. Film, za razliku od glazbe, za razliku od književnosti, publici može prenijeti pokret. Zato mislim da su ples i film neraskidivo povezani, nastavio je Marko.

Kako bismo pronašli najbolje od najboljih, izdvojili smo sedam upečatljivih plesnih scena koje su obilježile kultne naslovne sedme umjetnosti, a Marko nam je dao svoj stručni sud o tome jesmo li na listu stavili prave naslove.

1. Wednesday

Nova adaptacija kultnog djela o obitelji Addamas, osvojila je cijeli svijet. Fantastična Jenna Ortega uspjela je zamijeniti Christinu Ricci i stati uz bok jedne od najpoznatijih darkerica na svijetu.

Jedna od najsimpatičnijih scena iz serije, svakako je školski ples na kojemu se Wednesday na trenutak opustila i zaplesala u svom čudnovatom ritmu. Neobične pokrete izvela je na hit iz 80-ih godina prošlog stoljeća, Goo Goo Muck punk grupe The Cramps!

Jenny Ortega je sama iskoreografirala ovu sekvencu, sa snimkama rasplesanih gotičara iz 80-ih kao glavnom inspiracijom. I mislim da je baš to tajna popularnosti ovog plesa.

Jednostavno, 'catchy', nepretenciozno. Za apsolutno svakog, bez obzira na plesno iskustvo i pozadinu, baš kakav ples i treba biti, smarta Marko.

2. Briljantin

Olivia Newton-John i John Travolta nisu bili svjesni koliki će doprinos dati globalnoj kulturi dok su snimali scene koje su obilježile povijest. Najpoznatiji svjetski mjuzikl prepun je kultnih plesnih scena, a mi ćemo ovoga puta izdvojiti onu koja će nam dati dnevnu dozu sreće.

Sjećate li se scene kad Pink Ladies i T-Birds izvedu ples za pamćenje? Radi se o pjesmi Summer Nights koja i danas u nama budi slatke emocije.

To je bio savršen kraj komedije o odrastanju koja je utjecala na brojne generacije. Ako ste zaboravili, prisjetite se u nastavku.

Još jedna Travoltina kultna plesna uloga, gdje je na taj kaubojski i pomalo frajerski način ( barem meni kao mladom plesaču) pokazao da ples može biti muževan. I da ti može pomoći da osvojiš najzgodniju curu, kaže Marko. 

3. La La Land

Novi mjuzikl ekspresno je oduševio javnost i kritičare. Ljubavna komedija, raspjevana i rasplesana, svima nam je izmamila osmijeh na lice.

Izdvojili smo vrckasti i pomalo djetinjasti ples na pjesmu A Lovely Night. U toj sceni protagonisti šetnju pretvore u ples za pamćenje, a njihovo zadirkivanje baš nam se urezalo u sjećanje.

Ova scena jako podsjeća na 'Singing In The Rain', pogotovo jer je cijela scena snimljena odjednom, bez prekida. Ples je 100 posto u fokusu, ekspresivan, povezan s pričom, i mislim da ćemo se ovog filma i ovih scena, kroz koju godinu, kad prođe još malo vremena, prisjećati kao jednog od najboljih plesova u filmu, kaže Marko.

4. Prljavi ples

U nezaboravnoj finalnoj sceni, Johnny dolazi po Baby za stol na kojemu sjedi s roditeljima, kako bi je odveo na pozornicu i svima pokazao što su uvježbali.

Plešu na bezvremenski hit The Time Of My Life, a upravo je takva postala i ta scena – bezvremenski i kultna, kakav je i cijeli film.

Mladenke me ponekad, barem kroz šalu, pitaju mogu li takvo nešto imati u svom prvom plesu.

Kroz cijeli film radi se o plesu, a ova točka je super kulminacija cijele priče. Zanimljivo je da se Patrick Swayze i Jennifer Grey zapravo nisu mogli smisliti kada su snimali ovo.

Nevjerojatno mi je da se to ne vidi u filmu. Ali svakako, u kakvim god privatnim odnosima da su bili, plesno su stvorili možda najprepoznatljiviju filmsku scenu plesa u paru, kaže nam Marko.

5. Milijunaš s ulice

Ljubavna priča Jamala i Latike baš je srcedrapajuća, a film je obilježila kultna plesna scena u kojoj su nas iznenadili nevjerojatnim pokretima na staroj željezničkoj stanici. Ples su izveli na pjesmu Jai Ho, AR Rahmana, koje u konačnici nagrađena Oskarom.

Izlazak ovog filma savršeno se poklopio s erom YouTube kućnih filmova. Svaki video je bio loše kvalitete, ali sniman iz ruke i iz srca.

Sjećam se da je bilo stotina videa djece, mladih, odraslih, sami ili u grupama, kako plešu ovu koreografiju. Ova scena dolazi na samom kraju filma, pomalo nevezano i za što, ali što je indijski film bez barem jedne grupne plesne točke?, govori Marko.

6. Pakleni šund

Kad Quentin Tarantino stvar uhvati u svoje ruke nastane klasik kojega je teško usporediti s bilo kojim drugim filmom.

Nelinearna radnja, ironična mješavina humora, nasilja, dobra i zla, dijalozi koji nas ostavljaju bez teksta, kadrovi karakteristični samo njemu…mogli bismo do sutra nabrajati kvalitete filma Pulp Fiction.

Tarantinova ljubav prema pop kulturi, natjerala ga je da u svoj flm ubaci i plesnu scenu koju je vremenom postala kultna.

Travolta se baš isprofilirao kao čager kroz svoje filmove. U ovom se filmu na plesnom podiju našao iz identičnog razloga zbog kojeg i većina muškaraca - ona ga je zamolila, natjerala ili (u ekstremnom slučaju kao ovdje) ucijenila.

Ovo je možda trebao biti neki twist, ali super mi je što je ispala takva spontanica, da ništa ne izgleda usiljeno, nego stvarno mogu zamisliti da njih dvoje eto tako si odu malo čagati. Super kontrast prema cijeloj pozadini filma koja je puno puno mračnija. Možda je baš zbog toga ova scena toliko legendarna, objasnio je Marko.

7. Zapravo ljubav

Prošlo je 20 godina otkad smo prvi put pogledali jednu od najboljih romantičnih komedija na svijetu. Hugh Grant, Emma Thompson, Laura Linney, Bill Nighy, Thomas Brodie-Sangster i drugi i danas nas zabavljaju kao i davne 2003. kad smo trčali u kina pogledati novi film koji je trebao oduševiti. I stvarno je oduševio.

Scena u kojoj Hugh pleše, momentalno nam je prirasla srcu. Jump (For My Love) grupe The Pointer Sisters još je bolja u izvedbi prezgodnog Granta.

Ovo mi je toliko sladak ples da samo zbog njega ne njurgam kad po stoti put s curom moram gledati cijeli film. Zamisli, imaš tako neki stresan posao i u cijelom tom kupusu, zacopaš se.

Pustiš si Jump For My Love i čagaš kao da ti je zadnje. Samo zbog tih cura u koje se zacopaš, pa onda i u ples, ja uopće imam posao - jedna takva je mene privela na ples, a ove ostale privode svoje frajere kod mene na tečaj, simpatično je svoju analizu zaključio Marko

 

Koji film ima najbolju plesnu scenu?

glasova:

 U anketi nam recite koji film, po vama, ima najbolju plesnu scenu svih vremena. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju