Ako je vaše samopouzdanje krhko, usvojite ove navike koje će vam pomoći da se osjećate dobro u vlastitoj koži

1. Zaustavite svog unutarnjeg kritičara

Nema ništa loše u konstruktivnoj samokritičnosti, ali kada unutarnji kritičar radi protiv vas, to znači da je vrijeme za promjenu. Koliko ste puta sami sebi izgovorili rečenicu: "Zašto si tako loša u tome što radiš?" Koliko ste puta pomislili da ste manje sposobni od drugih ili posumnjali u vlastitu vrijednost?

Sve su to destruktivne misli koje uništavaju vaše samopouzdanje. Kada se ulovite u trenutku neopravdane samokritičnosti, zaustavite tok negativnih misli. Možete to napraviti i izgovaranjem unaprijed pripremljene rečenice koja će postati vaša svakodnevna "mantra".

Umjesto negativnih poruka, uputite sebi pozitivnu poruku koja će vas ispuniti zadovoljstvom i motivirati: "Ja sam sposobna i pametna žena koja zaslužuje samo najbolje."

2. Pronađite motivaciju

U trenutku kada si postavite ciljeve, lakše ćete odrađivati svakodnevne obaveze.

U trenutku kada si postavite ciljeve, lakše ćete odrađivati svakodnevne obaveze. Kada imate motivaciju, bez obzira na to bila ona kratkoročna ili dugoročna, suočavanje sa životnim teškoćama također postaje lakše. Naposljetku, težiti nečemu daje vam osjećaj svrhe, a to direktno utječe na osjećaj samopouzdanja.

3. Radite na sebi

Niste zadovoljni svojim životom ili karijerom i spremni ste za veliku promjenu? Neka ona započne usvajanjem novih znanja. Stara poslovica kaže da učimo dok smo živi i zato nemojte misliti da je kasno za upisivanje nekog tečaja ili seminara koji može promijeniti tijek vaše karijere. Cjeloživotni rad na sebi, tj. usavršavanje i dodatno obrazovanje pomoći će vam da se dobro osjećate u svojoj koži.

4. Svake večeri zapišite zašto cijenite samu sebe

Odaberite maleni dnevnik ili bilježnicu u koju ćete svake večeri prije spavanja u tri rečenice opisati koje su vaše kvalitete i zašto cijenite samu sebe. U trenutku kada je vaše samopouzdanje poljuljano, prelistat ćete dnevnik i vidjeti koliko vrijedite. Najbolje od svega jest to što nećete morati tražiti potvrdu vlastite vrijednost od drugih ljudi, nego će vas riječi koje ste sami zapisali podsjetiti na to.

5. Pomognite drugima

Nije tajna da su altruisti najsretniji ljudi. Dokazano je da pomaganje drugima u nama budi osjećaj sreće i zadovoljstva kakav se može postići jedino nesebičnim djelima. Umjesto fokusiranja na vlastite slabosti, fokusirajte se na pružanje pomoći ljudima oko sebe i ubrzo ćete primijetiti da vaše samopouzdanje raste.

6. Brinite o svom zdravlju

Stara poslovica kaže da učimo dok smo živi i zato nemojte misliti da je kasno za upisivanje nekog tečaja ili seminara koji može promijeniti tijek vaše karijere.

Nikada ne smijemo zaboraviti na fizički aspekt osjećaja samopouzdanja. Točnije, briga o sebi i vlastitom zdravlju također utječe na to hoćemo li se osjećati dobro ili loše u vlastitoj koži. Pritom naglasak nije na izgledu nego na fizičkom zdravlju zahvaljujući kojem raste naša mentalna snaga, ali i samopouzdanje.

7. Svaki dan napravite jednu stvar koja vas plaši

Na ovaj način pobjeđujemo vlastite nesigurnosti i suočavamo se s onime što nas sprječava da živimo punim plućima. To ne znači da se svaki dan morate uhvatiti u koštac s novih strahom. Možete iz dana u dan raditi samo na jednom, sve dok ga ne pobijedite.

8. Prihvatite neuspjeh s pozitivnim stavom

Od neuspjeha ne trebamo strahovati. Nema sumnje da ćemo ga prije ili kasnije doživjeti jer je on sastavni dio života. Važno je ne shvatiti neuspjeh kao veliku tragediju. Ne odustajte kod prve prepreke jer uvijek možete naći način da je zaobiđete. Nemojte se plašiti ni vlastitih grešaka jer su one samo metoda učenja.

9. Ne uspoređujte se s drugima

Ovo je navika zbog koje se često ruši naše samopouzdanje. Netko će uvijek biti u boljoj poziciji od vas, stoga ne vrijedi uspoređivati vlastiti život sa životima drugih ljudi. Umjesto toga fokusirajte se isključivo na svoj život i na to kako ga možete poboljšati. Čestitajte sebi na tome koliko ste daleko dospjeli do sada i na nedaćama koje ste prebrodili.

10. Okružite se ljudima koji su vam potpora u svemu

Neka vaš život bude rezerviran za ljude koji vas ne sputavaju, koji vam žele samo najbolje, koji podupiru vaše ciljeve, razumiju vaše težnje i koji će vam uvijek čuvati leđa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju