"Eh, kad bi barem zauvijek ostao ovako malen", rečenica je koju su mnogi od nas izrekli kada bi ugledali preslatko štene koje će za par mjeseci biti nekoliko puta veće. Obožavamo i velike pse, ali mali psi mnogima su, zbog ograničenja životnim prostorom, praktičniji za držanje i za suživot. Zato smo napravili listu 10 najmanjih pasmina koje će se uklopiti i u najskučeniji dom, a pružit će vam bezgranično puno ljubavi

1. Jorkširski terijer
Za mnoge je najveća slatkica među malim pasminama. Jorkširski terijer živahno je stvorenjce koje uživa u sređivanju pa mu ne smeta ako mu vlasnik stavi mašnicu na glavu ili ga odjene u neku šik oblekicu (što je i potrebno za hladnijeg vremena). Ima vrlo izraženu osobnost, a svom vlasniku bit će idealan pratitelj na putovanjima. Njegova svilenkasta dlaka ne linja se puno, odlično se slažu s djecom, ali i s drugim životinjama.

2. Maltezer
Živahan, energičan i privržen, maltezer obožava svog vlasnika obasipati pažnjom te se igrati s njime kao i s dlakavim prijateljima. Ova pahuljasta loptica toliko se veže uz čovjeka da mu preduga razdvojenost pada dosta teško. Njegova duža dlaka zahtijeva redovito četkanje, ali se ne linja puno. Poslušni su, znatiželjni, brzi i savršeni životni pratitelji koji će svakome uljepšati svakodnevicu.

Pekinezer pokazuje osobine psa čuvara, a najdraže društvo mu je ono odraslih i mačaka. Ipak, pekinezer najviše voli svog vlasnika, a prema stranim ljudima je rezerviran

3. Čivava
Čujete sitni glas kako laje 'iz petnih žila'? Sigurno je riječ o čivavi! Jedna od najpoznatijih malih pasmina na svijetu, čivava je psić koji se osjeća kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši, što odaje i njegovo okretno, samouvjereno držanje te gorljivo lajanje. Vrlo je inteligentna, umiljata i privržena vlasniku. Bolje nego s drugim psima čivava se slaže s mačkama.

>> 3 razloga zašto pas ne voli biti sam kod kuće

4. Patuljasti pinč
'Doberman u malom' često se laska ovom dražesnom patuljku jer izgledom podsjeća na malenog dobermana i vrlo se zaštitnički odnosi prema vlastitom teritoriju i vlasniku. Inteligentan, energičan i odan, patuljasti pinč idealan je obiteljski pas čija boja dlake može biti crna ili crvenkasto-smeđa.

5. Pekinezer
Pripadnici najstarije pasmine nastale u Kini poznati su po svom šarmu i ljupkosti te hrabrom karakteru koji može prijeći u tvrdoglavost. Katkad toliko vole svog vlasnika da postanu ljubomorni. Pekinezer pokazuje osobine psa čuvara, a najdraže mu je društvo odraslih i mačaka. Ipak, najviše voli svog vlasnika, a prema stranim ljudima je rezerviran. Njegova raskošna dlaka zahtijeva redovito četkanje.

Je li to plišana igračka ili pravi pas – zapitaju se mnogi kada ugledaju pomeranskog špica. Naravno, riječ je o pravom, živom psu i tako se prema njemu treba i ponašati

6. Lasa apso
Vrlo je rijetka pasmina, ali može se naći i u Hrvatskoj. Ovaj bombončić ne linja se i nema miris te je vrlo privržen obitelji i voli djecu. Pasmina je vrlo stara i dolazi s Tibeta, a uzgojena je s nakanom da zaštiti svoju obitelj. Neustrašiv i odan, lasa apso lijepi je psić koji uživa u sređivanju i maženju.

7. Havanezer ili havanski bišon
Ne postoji dlakavac ili čovjek kojeg havanski bišon ne voli. On je razigran, nježan, društven, inteligentan, privržen. Izuzetno je pametan pa ga je lako trenirati kao psa za alarmiranje. Ljubazan, vesele naravi, simpatičan, šarmantan, razigran ponekad i kao klaun. Njegovu mekanu dlaku lako je održavati, a obožava i kada ga se draga. Zbog toga je odličan ljubimac za djecu.

8. Papillon ili kontinentalni patuljasti španijel
Ovog mališana prvo ćete prepoznati po njegovim velikim ušima s dugom, lepršavom dlakom. Graciozan, snažan, ponosna držanja s laganim i elegantnim hodom, odan je prijatelj pun ljubavi, zbog čega će svakom ljubitelju pasa biti idealan životni suputnik. Strpljiv je i zbog toga se izvrsno slaže s djecom, a njegov miran, ali uvijek budan karakter čini ga i odličnim psom za 'alarmiranje' koji će lajanjem najaviti svakog gosta.

>> Psi za obitelj i djecu: 10 najsrdačnijih pasmina

9. Mops
Neki će reći da nije tipična slatkica, ali ovaj mališan osvaja svojim šarmom, razigranošću, poslušnošću, pameću, a po karakteru je tih, tvrdoglav, pozoran i druželjubiv. Mopsovi su poznati po svom velikom apetitu, a u traženju hrane služe se i svojim 'tužnim' pogledom kojem vlasnici ne mogu odoljeti i reći ne. S obzirom da je sklon nakupljanju viška kilograma, potrebno mu je omogućiti dovoljno kretanja.

10. Pomeranski špic
Je li to plišana igračka ili pravi pas – zapitaju se mnogi kada ugledaju ovu neodoljivu okruglicu. Naravno, riječ je o pravom, živom psu i tako se prema njemu treba i ponašati. Pasmini pomeranaca pripada i jedan od najslavnijih i najslađih psića na svijetu, popularni boo. No, kod ove pasmine izgled preslatkog medvjedića može zavarati jer imaju dosta težak karakter pa se njime treba dosta baviti, naročito ako u obitelji ima male djece.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju