Uz pravilan odgoj, disciplinu i nadzor većina pasmina pasa čine divne kućne ljubimce, ali neke pasmine po tom pitanju predstavljaju veći izazov od drugih pa nisu najbolji izbor za obitelji s malom djecom, naročito ako je riječ o neiskusnim vlasnicima. Riječ je o psima izrazito čvrstog karaktera, velike samovolje, a često i tvrdoglavima zbog čega treba dobro razmisliti prije nego ih nabavite ukoliko imate malu djecu

 

1. Rotvajler
Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno reagirati pa čak i napasti dijete ako, primjerice, dijete vikne i pobjegne. Pas može instinktivno potrčati za djetetom jer mu je u genetskom kodu da trči za plijenom, a problem je da ga je teško zaustaviti kada jednom krene.

Uz ispravnu socijalizaciju i trening rotvajler se može odlično uklopiti u obitelj s djecom, ali važno je da bude pod nadzorom. Primjerice, ako vidi da se djeca iz njegove obitelji grublje igraju s drugom djecom, rotvajler to može protumačiti kao da njegovu djecu netko napada te reagirati.

'Riječ je o psima izrazito čvrstog karaktera, samovolje, a često i tvrdoglavima zbog čega treba dobro razmisliti prije nego ih nabavite ukoliko imate malu djecu'

2. Akita
Akita koja je u obitelj došla kao štene i rasla skupa s djecom vrlo vjerojatno će biti tolerantna prema toj djeci, ali možda ne i prema tuđoj djeci. Postoji opće pravilo da ovu pasminu, kao ni bilo koju drugu veliku pasminu, nije preporučljivo ostavljati samu s djecom mlađom od 12 godina. Akite ne vole kada ih se zadirkuje i mogu reagirati griženjem.

Kao i rotvajler, akita može grublju dječju igru protumačiti kao napad te će probati zaštiti svoju djecu. Akiti brzo sve dosadi i želi sve raditi na svoj način. Ova pasmina zahtijeva strpljenje i dosljednost. Akita kojoj je dosadno i nije pravilno dresirana ili je ostavljena bez nadzora, može postati destruktivna i "teška". Pogledajte i 10 najljepših pasmina pasa na svijetu.

3. Aljaški malamut
Ova pasmina uzgajana je za vuču teških tereta što znači da je riječ o izuzetno snažnom psu što je i glavni razlog zašto obitelji s djecom trebaju dobro razmisliti prije nego uzmu aljaškog malamuta. Dobra je strana što su pripadnici ove pasmine vesele naravi i prijateljski raspoloženi, ali ne preporučuje se da ga dijete vodi u šetnju jer će ga prejako vući. Još jedan razlog zašto aljaški malamut nije najbolji izbor za obitelji s malom djecom je taj što je riječ o dugodlakom psu koji se jako puno linja.

4. Sibirski haski
Predivnog, divljeg izgleda, sibirski haski je pas koji je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odsutnosti nagona za čuvanjem, možda nisu najbolji kućni ljubimci za djecu.

Sibirski haski nije agresivan prema ljudima, ali njegovo nagonsko ponašanje i linjanje mogu stvarati probleme. Haskija treba socijalizirati s drugim psima i pritom treba biti oprezan jer male životinje može doživljavati kao plijen. Ova pasmina linja se kroz cijelu godinu što može izazvati ili pojačati alergiju kod djece.

5. Bulmastif
Za obitelji s djecom koja tek uče hodati, bulmastif nije najbolji izbor za kućnog ljubimca. Bulmastifi su impresivni psi, ali zbog svoje gigantske veličine nisu idealni ljubimci za obitelji s malom djecom. Vlasnici bulmastifa moraju biti svjesni da ovaj pas puno slini i često ispušta plinove te da može pokazati agresivnost prema drugim životinjama i neznancima. Dobra strana je što nisu pretjerano aktivni psi te im neće smetati kada ostanu sami kod kuće. Doznajte i koje su pasmine pasa najbolje za obitelji i djecu.

6. Shih Tzu
Mnogi uzgajivači pasmine Shih Tzu (i drugih malih pasmina) ne žele prodati štenca obiteljima s djecom mlađom od sedam godina. Živahne i odane naravi, Shih Tzu može biti divan kućni ljubimac za odrasle i stariju djecu, ali manja djeca često ne razumiju da pas nije uvijek raspoložen za igru.

'Uzgojen da trči kilometrima, Dalmatiner je i danas poznat po svojoj neumornosti zbog čega može biti preenergičan pas za malu djecu. Dalmatiner kojem je dosadno i u kojem se nakupila nepotrošena energija može početi lajati, kopati ili pokazivati znakove agresije'

Shih Tzu se obično dobro slaže s drugim ljubimcima i psima, ali ukoliko ga se ne uči pravilnom ponašanju, njegova tvrdoglava i agresivna narav može prevladati. Ukoliko razvije sindrom malog psa može biti vrlo mrzovoljan te može ugristi ako ga se iziritira ili uplaši. Također, skloni su postati vrlo teritorijalni ako misle da su vođa čopora, a takvo ponašanje kod ove pasmine djeca često potiču.

7. Pekinezer
Djeca teško odole tome da ovog slatkiša ne vuku za dlaku, rep ili uši – a pekinezer to ne voli i kad tad će se "osvetiti". Skloni su razvijanju sindroma malog psa zbog čega se djeca često neće znati nositi s pekinezerom, naročito ako se psa stalno tetoši i odnosi prema njemu kao prema bebi, zbog čega može početi vjerovati da je on vođa čopora. Pekinezer je tada sklon postati svojeglav, prgav i agresivan. Ova sitna pasmina treba stroga pravila, vlasnika koji ima jaku volju, pravilno učenje i puno kretanja. Pogledajte i 8 najpopularnijih pasmina pasa u Hrvatskoj.

8. Doberman

Riječ je o vrlo inteligentnoj, snažnoj pasmini čiji pripadnici čine odlične pse čuvare. Imaju snažan zaštitnički instinkt zbog čega će nepoznati ljudi razmisliti dvaput prije nego im priđu ili učine nešto nažao njihovim vlasnicima. Međutim, zbog sklonosti da budu izrazito tvrdoglavi i zbog njihove ogromne energičnosti, dobermani se ne preporučaju obitelji s malim djecom kao ni neiskusnim vlasnicima pasa. Mogu postati vrlo samovoljni i teški za ophođenje ako se vlasnik ne dokaže kao autoritet i ako ne zahtjeva poštovanje.

Dobermani nisu agresivni psi osim ako ne misle da brane svoje vlasnike ili svoj teritorij. Zbog toga trebaju biti pod nadzorom kada su tuđa djeca u njihovoj blizini. Sa svakom pridošlicom doberman se treba polako upoznati kako ne bi bio zbunjen. Saznajte i 10 najskupljih pasmina pasa na svijetu.

9. Dalmatiner
Uzgojen da trči kilometrima, Dalmatiner je i danas poznat po svojoj neumornosti zbog čega može biti preenergičan pas za malu djecu. Dalmatineri su vrlo aktivni psi koji zahtijevaju puno istrčavanja i fizičke aktivnosti općenito. Dalmatiner kojem je dosadno i u kojem se nakupila nepotrošena energija može početi lajati, kopati ili pokazivati znakove agresije. Zbog tolike količine energije ova pasmina također nije idealna za držanje u stanu.

Riječ je o vrlo inteligentnim psima koji će pokušati istjerati vlastitu volju što znači da traže konstantnu disciplinu. Njihova inteligencija čini ih i psima kojima nije jednostavno "upravljati". Zbog sveta toga dalmatiner se neće najbolje slagati s malom djecom, ali hoće s većom, dobro odgojenom djecom koja će se znati nositi s ovim specifičnim psom čvrstog karaktera.

10. Jack Russell terijer

Manji pas koji voli kopati i lajati, Jack Russell terijer nije pasmina pogodna za svaki dom. Imaju vrlo izraženu samovolju zbog čega traže čvrstu i konzistentnu dresuru. Krasi ga narav čuvara zbog čega Jack Russell terijer može biti vrlo teritorijalan i može reagirati naglo na nepoznatu osobu, psa ili neku okolnost s kojom nije upoznat.

Jack Russell terijer može biti izazov i za iskusne vlasnike pasa pa se ne preporuča neiskustnim vlasnicima kao ni obiteljima s malo djecom. Veća djeca bolje će znati "cijeniti" inteligenciju ovoga psa, ali mala djeca mogu ga učiniti razdražljivim. Jack Russell terijer neće mirno podnositi da ga se vuče, štipa i pika i može uštipnuti zubima onoga tko narušava njegov osobni prostor.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju