Jeste li znali da smo za vrijeme sunčanih dana bolje volje?

Sunčeve zrake podižu razinu serotonina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Zaslužne su i za sintezu vitamina D koji nas, između ostaloga, štiti od omekšavanja kostiju i osteoporoze. Sunce nas ne čini samo sretnima, nego i lijepima.
Međutim, sunce nije uvijek sigurno. Zlouporaba sunca i manjak pravilne zaštite vrlo su opasni. Mogu uzrokovati opekline, alergiju, slabljenje imunološkog sustava, pa čak i melanom. Stoga donosimo 10 pravila zdravog sunčanja, kako bi vaše druženje sa suncem donijelo osmijeh i uživanje u zdravoj koži:

1. Izbjegavaj izlaganje suncu između 11 i 16 sati kada je zračenje najintenzivnije. Nosi sunčane naočale i ne zaboravi šešir.

2. Nanesi zaštitne proizvode 15-30 minuta prije izlaganja suncu, kako bi tvoja koža bila spremna i pravilno zaštićena.

3. Jako je važno nanijeti odgovarajuću količinu proizvoda sa zaštitnim faktorom: mjera od 6 čajnih žičica dostatna je za tijelo odrasle osobe prosječnog stasa.

4. Osjetljivi dijelovi tijela, kao što su područje oko očiju, nos, uši, vrat, dekolte, ruke, ali i koljena i gornji dio stopala, tamne jače i brže i potrebna im je dodatna zaštita.

5. Tamni postepeno!
Tijekom prvih dana sunčanja upotrebljavaj viši zaštitni faktor i ne zadržavaj se dugo na suncu.

PR PR (Foto: PR)

6. Ne zaboravi nanijeti zaštitne kreme na teško dostupna mjesta - između ramena i iza koljena. Uvijek zamoli nekog pored sebe da namaže dijelove koje sama ne možeš.

7. Ponovno nanesi zaštitu svaka 2-3 sata jer sunce oštećuje molekule krema i losiona. Obavezno nanosi ponovno nakon kupanja.

8. Zapamti da voda, pijesak i snijeg reflektiraju sunčeve zrake i povećavaju rizik od opeklina. Čak 90% UV zračenja prodire kroz oblake, a 50% zračenja može doprijeti do tebe čak i ako si u hladu ili sjeni.

9. Nemoj prestati koristiti zaštitne kreme.
Ako već imaš podlogu, tj. već si potamnjela, to ne znači da te ta boja štiti od opeklina.

10. Ne zaboravi da osjetljiva dječja koža zahtijeva posebnu zaštitu.
Štoviše, djeca do 3 godine starosti ne bi smjela biti izložena direktnom suncu.

PR PR (Foto: PR)

Ako baš želite tamniji ten, zdravu preplanulost omogućuju proizvodi za samotamnjenje: odlični su i za početak ljeta kad ne možete dočekati ljetovanje i sunčanje, ali i za održavanje preplanulosti. Pri tom svakako imajte na umu, kralj zaštite je ipak ZAŠTITNI FAKTOR!

PR PR (Foto: PR)

Avon Care Sun+ proizvode za zaštitu od sunca i njegu kože pronađite u Avonovom katalogu!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju