Proučite li fotografije nekih slavnih crnkinja s početka karijere i sada, primijetit ćete da je boja njihove kože lica i tijela znatno svijetlija, što je transformiralo njihov cijelokupni izgled. Halle Berry, Beyonce i Rihanna samo su neke od tih poznatih dama.

Galerija

Na razliku u boji kože može utjecati vrsta fotoaparata kojim je fotografija snimljena, količina i vrsta svjetlosti koju je fotograf koristio, make-up, ali i sredstva za posvjetljivanje kože. 

Kao što brojne dame u potrazi za tamnijom puti koriste kozmetička sredstva za samotamnjenje, tako i tamnopute dame koriste sredstva za posvjetljivanje kože.

Na tržištu već godinama postoje kreme za izbjeljivanje kože i posvjetljivanje tena koje se temelje na visokoj koncentraciji AHA kiselina. Te kiseline namijenjene su izbjeljivanju tamnih mrlja na koži nastalih uslijed pretjeranog izlaganju suncu i neurednog načina života.

Da bi se uklonile hiperpigmentacijske mrlje, moguće je otići i na kozmetičke tretmane izbjeljivanja s još jačim kiselinama ili laserom koji oštećuju gornji sloj kože pa se obično rade u zimskim mjesecima kad je izlaganje suncu manje rizično.

Isto je moguće pokušati i u vlastitoj radinosti uz pomoć maski i pilinga na bazi prirodnih sastojaka poput limuna, celera i badema. No stručnjaci napominju da je riječ o dugotrajnom procesu koji zahtijeva predano posvećivanje tom cilju s mnogo odricanja.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte slavne dame za koje se priča da su se podvrgle procesu posvjetljivanja kože pomoću kozmetičkih preparata.

Nekad i sad: Slavne tamnopute dame - 5
Somalijska manekenka Iman danas ima svijetliju boju kože u odnosu na njezine početke (Foto: Getty Images)