Svi ćemo se složiti oko teze da je ljepota subjektivan pojam. Ona je, uistinu, uvijek u oku promatrača i teško je točno definirati što je zapravo ljepota ili kako izgleda lijep čovjek jer ćete od milijun ljudi dobiti i milijun definicija ljepote.

Međutim, stari Grci pronašli su način da ljepotu stave u matematičke okvire i teoretski izračunaju koliko je zapravo nešto lijepo tj. savršeno kroz takozvani zlatni rez (ili zlatni omjer).

Prema definiciji, dvije veličine su u zlatnom rezu ako je omjer između sume te dvije veličine i veće od njih jednak omjeru veće i manje veličine. Zlatni rez je matematička konstanta koja približno iznosi 1,6180339887.

Pojednostavljeno i preneseno u okvire estetske ljepote, proporcije lica (omjeri udaljenosti i veličine očiju, usana, nosa, čela itd.) pokazuju u kojoj je mjeri netko lijep.

Slika nije dostupna (Ne)moguća lista: 20 najljepših holivudskih glumica današnjice

Leonardo Da Vinci toliko se zanimao za koncept idealnih proporcija da je na temelju toga napravio i legendarni crtež pod nazivom Vitruvijev čovjek. Da Vinci je proučavao djelo starorimskog arhitekta Vitruvija De Architectura, u kojem se raspravljalo i o povezanosti idealnih ljudskih proporcija i geometrije.

Sva ova znanja danas koriste i - estetski kirurzi. Jedan od njih, dr. Julian De Silva, redovito objavljuje popise najljepših slavnih osoba koji se temelje upravo na zlatnom rezu.

Paul Newman Slažete li se s izborom? 15 najljepših muškaraca svih vremena

Uz pomoć suvremenih metoda mapiranja, De Silva je uspio izračunati i koji su slavni muškarci najbliže zlatnom rezu kada je u pitanju njihovo lice. Tako je došao do novog popisa najljepših slavnih muškaraca na svijetu. U nastavku pogledajte koja su se imena našla na tom popisu te koliko je u postocima njihovo lice blizu savršenom omjeru.

1. ROBERT PATTINSON (92,15%)

2. HENRY CAVILL (91,64%)

 

3. BRADLEY COOPER (91,8%)

4. BRAD PITT (90,51%)

5. GEORGE CLOONEY (89,91%)

6. HUGH JACKMAN (89,64%)

7. DAVID BECKHAM (88,96%)

8. IDRIS ELBA (88,01%)

9. KANYE WEST (87,94%)

10. RYAN GOSLING (87,48%)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju