Svi ćemo se složiti oko teze da je ljepota subjektivan pojam. Ona je, uistinu, uvijek u oku promatrača i teško je točno definirati što je zapravo ljepota ili kako izgleda lijep čovjek jer ćete od milijun ljudi dobiti i milijun definicija ljepote.

Međutim, stari Grci pronašli su način da ljepotu stave u matematičke okvire i teoretski izračunaju koliko je zapravo nešto lijepo tj. savršeno kroz takozvani zlatni rez (ili zlatni omjer).

Prema definiciji, dvije veličine su u zlatnom rezu ako je omjer između sume te dvije veličine i veće od njih jednak omjeru veće i manje veličine. Zlatni rez je matematička konstanta koja približno iznosi 1,6180339887.

Pojednostavljeno i preneseno u okvire estetske ljepote, proporcije lica (omjeri udaljenosti i veličine očiju, usana, nosa, čela itd.) pokazuju u kojoj je mjeri netko lijep.

Mjesto na popisima najljepših gotovo uvijek ima glumica Gal Gadot (Ne)moguća lista: 20 najljepših holivudskih glumica današnjice

Leonardo Da Vinci toliko se zanimao za koncept idealnih proporcija da je na temelju toga napravio i legendarni crtež pod nazivom Vitruvijev čovjek. Da Vinci je proučavao djelo starorimskog arhitekta Vitruvija De Architectura, u kojem se raspravljalo i o povezanosti idealnih ljudskih proporcija i geometrije.

Sva ova znanja danas koriste i - estetski kirurzi. Jedan od njih, dr. Julian De Silva, redovito objavljuje popise najljepših slavnih osoba koji se temelje upravo na zlatnom rezu.

Paul Newman Nema im ravnih! 15 najljepših muškaraca svih vremena

Uz pomoć suvremenih metoda mapiranja, De Silva je uspio izračunati i koji su slavni muškarci najbliže zlatnom rezu kada je u pitanju njihovo lice. Tako je došao do novog popisa najljepših slavnih muškaraca na svijetu. U nastavku pogledajte koja su se imena našla na tom popisu te koliko je u postocima njihovo lice blizu savršenom omjeru.

1. ROBERT PATTINSON (92,15%)

Robert Pattinson Robert Pattinson (Foto: Guliver Image)

2. HENRY CAVILL (91,64%)

  Henry Cavill Henry Cavill (Foto: Guliver Image)

3. BRADLEY COOPER (91,8%)

Bradley Cooper Bradley Cooper (Foto: Guliver Image)

4. BRAD PITT (90,51%)

Brad Pitt Brad Pitt (Foto: Guliver Image)

5. GEORGE CLOONEY (89,91%)

George Clooney George Clooney (Foto: Guliver Image)

6. HUGH JACKMAN (89,64%)

Hugh Jackman Hugh Jackman (Foto: Guliver Image)

7. DAVID BECKHAM (88,96%)

David Beckham David Beckham (Foto: Guliver Image)

8. IDRIS ELBA (88,01%)

Idris Elba Idris Elba (Foto: Guliver Image)

9. KANYE WEST (87,94%)

Kanye West Kanye West (Foto: Guliver Image)

10. RYAN GOSLING (87,48%)

Ryan Gosling Ryan Gosling (Foto: Guliver Image)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju