Raskošni pupoljci nanizani u slojevima, opojni slatkasti miris i paleta najljepših boja, razlozi su zbog kojih je božur mnogima omiljeni cvijet. Božuri cvjetaju baš u svibnju i lipnju pa su dani pred nama najbolje vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom i mirisnom cvijetu.

Galerija Božur Vrste božura Vrste božura +7 Festiva Maxima

Božur dijelimo na četiri osnovna tipa prema načinu rasta - zeljasti, drvenasti, intersekcijski te samonikli.

Svaki tip u sebi skriva brojne vrste koje plijene pažnju bojom, mirisom i ostalim specifičnostima. Samonikle božure teško ćete pronaći u specijaliziranim trgovinama, a prepoznat ćete ih po sitnim i kratkotrajnim cvjetovima.

Zeljastim božurima pripada najpoznatija vrsta, takozvana Sarah Bernhardt, koju krasi nježna ružičasta boja, dugotrajnost i otpornost.

Drvenasti božuri posebni su po čvrstim granama koje zadržavaju, dok su intersekcijski nastali križanjem zeljastih i drvenastih. U nastavku možete provjeriti koje su to najljepše vrste božura koje danas poznajemo.

1. Samonikli božur

Divlji cvijet karakterizira predivna žuta boja, koja je njegova najveća specifičnost. Samonikli božur je nježan i kratkotrajan te ne izgleda raskošno kao njegovi rođaci.

Vrste božura Samonikli božur (Foto: Shutterstock)

2. Sarah Bernhardt

Kao što smo već spomenuli, Sarah božur pripada zeljastim božurima, a poseban je po tako nježnoj, a istovremeno raskošnoj ružičastoj boji. Može preživjeti niske temperature, dugotrajan je i otporan, a ponekad nas zna iznenaditi već u ožujku.

Vrste božura Sarah Bernhardt (Foto: Living4media)

3. Festiva Maxima

Bijeli cvijet, koji također pripada zeljastim božurima, traje tjedan do deset dana i plijeni pozornost svojom gracioznošću. Tako je jednostavan, a istovremeno raskošan i ima prekrasan, ugodan miris.

Vrste božura Festiva Maxima (Foto: Living4media)

4. Benjamin Franklin

Ova vrsta božura posebna je po tamno crvenoj boji i intenzivnom mirisu. Cvjeta malo kasnije, odnosno početkom lipnja i također pripada zeljastim božurima, najraširenijem tipu.

Vrste božura Benjamin Franklin (Foto: Living4media)

5. Koraljni zalazak

Ovu vrstu božura karakterizira nježna, a upečatljiva koraljna boja. Božur u ovoj boji procvjetat će među prvima i odmah će postati zvijezda proljetnog vrta. Ova vrsta obično dolazi kao višebojni primjerak, a unutrašnjost je obično pahuljasta i žuta.

Vrste božura Koraljni zalazak (Foto: Shutterstock)

6. Chojuraku

Zanimljiva i neobična vrsta pripada drvenastim božurima i posebno je popularna u Japanu. Prepoznat ćete je po ljubičastoj boji, crnoj mrlji i upečatljivom tučku, te po predivnom, gotovo opojnom mirisu.

Vrste božura Chojuraku (Foto: Shutterstock)

7. Čokoladni ratnik

Božur zanimljiva imena jedan je od najtamnijih križanaca ovoga cvijeta. Tamno crvena boja čini ga baš elegantnim, a upravo zbog tog pigmenta može podnijeti više sunca. Cvjeta početkom ljeta i privlači pažnju u svakom vrtu.

Vrste božura Čokoladni ratnik (Foto: Shutterstock)

8. Grofica od Nemoursa

Raskošan bijeli cvijet doista izgleda poput grofice u vrtu. Ovo je jedna od najstarijih vrsta božura na svijetu, a glamurozni cvijet u vazi će živjeti sedam do deset dana. Više od 150 godina dame su ovaj cvijet birale za ukrašavanje proljetnog doma.

Vrste božura Grofica od Nemoursa (Foto: Living4media)

9. Tom Eckhardt

Mnogi će ovu vrstu božura istaknuti kao najljepšu. Već na prvi pogled vidimo da se razlikuje od do sad spomenutih, a poseban je po prašnicima koji iskaču iz ružičastih latica. Iako mu treba oko tri godine da počne cvjetati, nakon što se posadi mogao bi trajati desetljećima.

Vrste božura Tom Eckhardt (Foto: Living4media)

Njegovo veličanstvo božur: Najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi Božur Božur Božur +15 Božur

10. Sladoled od maline

Ova je vrsta doista čudo prirode. Posebna je po bijelim laticama koje su prošarane bojom maline, a i miris cvijeta je posebno sladak. Bijeloružičasti cvjetovi pojavit će se već krajem svibnja i definitivno će privlačiti poglede u vaš vrt.

Vrste božura Sladoled od maline (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju