Cvijet ranunkula, zvan i žabnjak, očarava svojom ljepotom i cvjetnim glavicama koje kao da su načinjene od najfinijeg papira.

 

Postoji nekoliko stotina tipova cvijeta ranunkula, a većina ih cvate sredinom proljeća ili u kasno proljeće. Taj cvijet osvaja svojim živim, prelijepim bojama, od bijele, žute i zlatnožute preko ružičaste, boje lososa i narančaste do crvene. Zbog ljepote koja odiše romantikom ranunkulu često uspoređuju s ružom i božurom - ona je poput manje sestrice tih dvaju očaravajućih cvjetova.

Zbog ljepote koja odiše romantikom, ranunkulu se često uspoređuje s ružom i božurom

Ni pomalo neugledno ime cvijeta, poznato u našem podneblju, žabnjak, ne umanjuje njegovu jednostavnu, a opet tako posebnu ljepotu. Naziv žabnjak dolazi od latinskog značenja imena ovog cvijeta, 'mala žaba', a dobio ga je jer u prirodi uspijeva u područjima blizu vode.

Mnoštvo slojeva tankih latica možda izgleda krhko, ali ranunkula je vrlo izdržljiv cvijet. Stavite je u vezu i ova ljepotica okruglastih cvjetnih glavica danima će ostati svježa. Sa svakim novim danom iznova će vas oduševljavati otvarajući svoje latice i otkrivajući bogatstvo tonova boje koje se skriva u ovom profinjenom cvijetu.

Slika nije dostupna Krasni gerberi: Nezahtjevno cvijeće stvoreno za najslađe buketiće

Radi ranije cvatnje ranunkule se mogu posaditi u posude te držati u zatvorenome. Tada ih je najbolje staviti na prozor okrenut prema jugu ili zapadu, a temperatura od oko 13 Celzijevih stupnjeva za njih će biti idealna. U rano proljeće postupno ih se prilagođava na vanjske uvjete tako da ih svaki dan sve dulje držimo vani te ih se prije noći unosi unutra. Na otvoreno se sade sredinom svibnja.

Jedva smo ih dočekali: 10 ideja kako naglasiti svu ljepotu tulipana +0 Tuliipan

Za uspješnu sadnju ranunkula bitno je pripaziti i na to da nabavite kvalitetne lukovice, zemlju obogatite humusom ili kupovnom zemljom te pazite na zalijevanje - zemlja treba biti vlažna, ali ne previše.

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju