Cvijet ranunkula zvan i žabnjak očarava svojom ljepotom i cvjetnim glavicama koje kao da su načinjene od najfinijeg papira.

Galerija

 

Postoji nekoliko stotina tipova cvijeta ranunkula, a većina ih cvate sredinom ili u kasno proljeće. Ovaj cvijet osvaja svojim živim, prelijepim bojama, od bijele, žute i zlatnožute preko ružičaste, boje lososa i narančaste do crvene. Zbog ljepote koja odiše romantikom, ranunkulu se često uspoređuje s ružom i božurom - ona je poput manje sestrice ova dva očaravajuća cvijeta.

Zbog ljepote koja odiše romantikom, ranunkulu se često uspoređuje s ružom i božurom

Ni pomalo neugledno ime cvijeta, poznato u našem podneblju, žabnjak, ne umanjuje njegovu jednostavnu, a opet tako posebnu ljepotu. Naziv žabnjak dolazi od latinskog značenja imena ovog cvijeta, 'mala žaba' koje je dobio jer u prirodi uspijeva u područjima blizu vode.

Cvijet ranunkula ili žabnjak - 11
Mnoštvo slojeva tankih latica možda izgledaju krhko, ali ranunkula je vrlo izdržljiv cvijet (Foto: Living4media)

Mnoštvo slojeva tankih latica možda izgledaju krhko, ali ranunkula je vrlo izdržljiv cvijet. Stavite je u vezu i ova ljepotica okruglastih cvjetnih glavica danima će ostati svježa. Sa svakim novim danom iznova će vas oduševljavati otvarajući svoje latice i otkrivajući bogatstvo tonova boje koje se skriva u ovom profinjenom cvijetu.

Radi ranije cvatnje, ranunkule se mogu posaditi u posude te držati u zatvorenome. Tada ih je najbolje staviti na prozor okrenut prema jugu ili zapadu, a temperatura od oko 13 stupnjeva Celzijevih za njih će biti idealna. U rano proljeće postupno ih se prilagođava na vanjske uvjete tako da ih svaki dan sve dulje držimo vani te ih se prije noći unosi unutra. Na otvoreno se sade sredinom svibnja.

Predivni tulipani: 10 savjeta kako da što dulje ostanu svježi u vazi

Za uspješnu sadnju ranunkula bitno je pripaziti i na to da nabavite kvalitetne lukovice, zemlju obogatite humusom ili kupovnom zemljom te pazite na zalijevanje - zemlja treba biti vlažna, ali ne previše.

Cvijet ranunkula ili žabnjak - 9
Ranunkula osvaja svojim živim, bojama, od bijele, žute i zlatnožute preko ružičaste, boje lososa do crvene (Foto: Living4media)