Postoje neka ženska imena koja su prije nekoliko desetljeća bila vrlo popularna, dok ih danas roditelji vrlo rijetko daju svojim kćerima. Sastavili smo listu 10 tradicionalnih i retro imena za koja želimo da vrate staru slavu.

 

Koliko Vera poznajete? A koliko Ruža ili Ljubica? Vjerojatno ne puno jer ova nekoć vrlo česta imena više nisu toliko popularna. A zapravo je riječ o prelijepim ženskim imenima za koja bismo voljeli da ih i danas roditelji češće daju svojim kćerima.

Sastavili smo listu 10 tradicionalnih i retro ženskih imena za koja želimo da ožive nekadašnju slavu.

Postoje neka ženska imena koja su prije nekoliko desetljeća bila vrlo popularna dok ih danas roditelji vrlo rijetko daju svojim kćerima

1. Ruž(ic)a
Ime kraljice cvijeća divno će pristajati svakoj djevojčici. Ime Ruža istovremeno je nježno, romantično i krhko, ali i snažno i dojmljivo.

2. Lidija
Ovo ženstveno ime znači "rođena od Boga", odnosno žena iz Lidije, pokrajine u Maloj Aziji. U korijenu je imena asirska riječ luddi, koja znači ljudi.

3. Ljub(ic)a
Žensko ime staroslovenskog porijekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo vjerojatnije da je nastalo od glagola ljubiti. Može li ljepše nego nazvati kćer imenom koje asocira na ljubav?

4. Mir(ic)a
Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mir(ic)a najvjerojatnije je nastalo od riječi mir. Poznato je i mišljenja da je ime Mira umanjenica od imena Mirela. Prema latinskom tumačenju, Mira znači predivna. Pročitajte i top 10 imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj 2016. godine.

5. Ver(ic)a
Osnovno je tumačenje porijekla imena Vera 'kršćanska vrlina, vjera', a samo ime može se prevesti kao 'ona koja vjeruje' ili 'ona koja je vjerna'. Prema drugim tumačenjima, ime pak potječe od latinske riječi veritas, što znači 'istina', pa se Vera može prevesti kao 'ona koja je istinita'.

6. Jelena
Ime potječe od grčkih imena Elena i Helena, koja znače 'sunčeva svjetlost, sjajna, blistava'. Dvije hrvatske kraljice nosile su ovo karizmatično ime. Jelena Slavna, supruga kralja Mihajla Krešimira II., bila je omiljena u hrvatskom narodu, dok je Jelena Lijepa, kćer ugarskog kralja Bele I. slavna po svojoj iznimnoj ljepoti, bila žena hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira.

7. Zor(ic)a
Ime potječe od pojma koji označava dio dana koji karakterizira sumrak prije izlaska sunca, odnosno vrijeme kada se na horizontu pojavljuje slabašna svjetlost. Zora tako simbolizira završetak noći (mraka) i početak svjetlosti. Kao simbol ljepote, zora je bila inspiracija mnogim umjetnicima u njihovu stvaranju. Doznajte i top 10 unisex imena za djecu u Hrvatskoj.

8. Nada
Potječe od imenice nada, koja znači 'uvjerenje u pozitivan ishod događaja i okolnosti u životu'. Prema grčkoj mitologiji, kada je Pandora otvorila kutiju, pustila je sva zla, osim jednoga: nadu. Očigledno, Grci su smatrali da je nadanje toliko opasno kao sve zlo na svetu, ali u priči se može primijetiti da je nada u suštini mnogo moćnija od bilo kojeg zla.

9. Josipa
Ime Josipa dolazi preko grčkog i latinskog jezika. Korijen mu je u hebrejskom, Johosef, složen od dviju hebrejskih riječi Jo, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika jasaf (dodao je, umnožio). Iz toga je proizašlo i značenje imena: Bog neka doda (umnoži).

10. Jasna
Ime je nastalo od pridjeva jasna koje znači svjetla, sjajna. Ovo retro ime odiše pozitivnošću, optimizmom i šarmom. Pročitajte i 5 francuskih imena za djevojčice i dječake koje želimo "ukrasti".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju