Biti roditelj predivno je životno iskustvo, ali ono dolazi i s puno odgovornosti. Djetetov odgoj izuzetno je bitan, stoga donosimo 10 važnih lekcija koje bi roditelji trebali naučiti svoju djecu do 10. godine

1. Svi smo jednaki i svakoga treba poštovati.
Bez obzira na spol, godine i financijsku situaciju, prema svakome se trebamo jednako odnositi i imati poštovanja. Prema drugima trebamo se ponašati onako kako bismo željeli i da se oni ponašaju prema nama.

2. Nemoj se bojati napraviti pogrešku.

Roditeljstvo je predivno životno iskustvo, ali ono dolazi i s puno odgovornosti

Učenje na vlastitim pogreškama sastavni je dio života, i u tome nema ničega lošeg. Nitko nije savršen i pogreške se baš svima znaju dogoditi, stoga ih se ne treba pribojavati.

3. Znanje je važnije od ocjena.
Ovo je itekako važna lekcija za školarce. Djeca trebaju znati da znanje i ocjene nisu ista stvar te da ocjena nije uvijek odraz znanja. Također, važno je da djeca budu svjesna kako je znanje puno bitnije od ocjena.

4. Roditelji ti nisu neprijatelji. Zatraži njihovu pomoć.
Postati prijatelj vlastitom djetetu nije lako te postoji tanka granica između takvog prijateljstva i roditeljstva. No dajte mu do znanja da vam se uvijek može povjeriti, da ćete uvijek biti njegov oslonac te nastojte izbjegavati deranje.

5. Uvijek budi spreman braniti sebe.
Naravno da je važno poštovati druge, ali isto tako važno je braniti vlastita stajališta i ne dopustiti drugima da te iskorištavaju. Ne samo da se dijete ne bi smjelo osjećati nesigurno nego bi trebalo osjetiti kako se njegovo mišljenje cijeni te da je i ono važno.

6. Nemoj raditi ono što ne želiš samo zbog tuđeg odobrenja.
Djeca često misle kako je popularnost među vršnjacima jedna od najvažnijih stvari, zato čine sve kako bi je zadobili. No djeca moraju znati da su stvari poput iskrenosti i poštovanja puno bitnije od toga i od traženja tuđeg odobrenja koje zapravo nije važno.

7. Ako nešto ne razumiješ, slobodno pitaj.
Postavljanje pitanje i radoznalost trebaju se poticati od malih nogu. Uvijek je bolje postaviti pitanje ako nešto ne razumijemo nego se pretvarati da nam je sve jasno. Time ništa korisno nećemo postići, već si samo možemo uskratiti znanje.

8. Ako se ne osjećaš dobro, reci to učitelju.

Važno je naučiti djecu da se prema svima trebaju jednako ponašati i to s poštovanjem

Neka se djeca boje prići učitelju i reći mu da se ne osjećaju dobro. Važno je naučiti djecu kako je zdravlje uvijek na prvom mjestu, a ne ocjene i strah od toga da će privući neželjenu pozornost vršnjaka ili pak od toga da će razljutiti učitelja.

9. Cijeni i brini o okolišu.
Poštovanje prema prirodi jednako je bitno kao i poštovanje prema drugim osobama. Roditelji trebaju postaviti primjer koji će djeca moći slijediti čitav svoj život. Zagađivanje okoliša, trganje grana i uništavanje cvijeća nikako se ne smiju odobravati.

10. U redu je reći "ne".
Važno je da dijete zna reći "ne" vršnjacima, odraslima, pa čak i roditeljima. Izgradnja snažnog karaktera i osobnosti vrlo je bitna jer će tada biti puno teže manipulirati djetetom. Također, ova lekcija dobro će mu poslužiti i kao odrasloj osobi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju