Uz malo truda i nešto novca možete u životnom prostoru napraviti promjenu koju će svi primijetiti. U nastavku donosimo 15 kreativnih ideja za uređenje doma koje vam neće isprazniti novčanik. Ako niste "uradi sam" tip, neka od jefitinih rješenja iz naših dućana možete pronaći u galeriji.

1. STARINSKE POLICE ZA KNJIGE
Police za knjige uistinu ne moraju biti skupe, a modeli "od poda do stropa" sasvim će promijeniti izgled prostorije.

Jednostavno i jefitno rješenje je polica od kištri. Pričvrstite ih okomito jednu na drugu. Preporuka je da ne stoje samostalno u prostoru - najbolje je neka budu od zida do zida.

2. IGRA STAKLOM

Za dojam elegancije, dekorativne "lajsne" apsolutno su najbolje moguće rješenje.

Ovaj savjet je primjenjiv u svakoj prostoriji - od kuhinje i dnevnog boravka pa do kupaonice. Na zidu montirajte jednostavnu bijelu policu, uz pomoć najobičnije daske koju ste prethodno obojili i nekoliko držača. Zatim se poigrajte staklenim vazama, čašama, zdjelicama i bočicama.

Mogu biti kombinacija onih koje svakodnevno upotrebljavate i npr. starinskih boca u boji koje možete pronaći na buvljacima. Količina stakla i polica samo je na vama. Potonjima možete i ukrasiti prozorske daske - kombinacija prirodnoga svjetla i obojenog stakla izgleda sjajno.

3. OGLEDALO KAO PLADANJ
Ako imate neko starije ogledalo koje baš nigdje ne pristaje, prenamijenite ga u efektni pladanj. Kako bi ga fiksirali na donju stranu, nalijepite filc. Savršeno će pristajati u npr., romantičnu spavaću sobu. Na ogledalo-pladanj možete smjestiti bočice parfema.

4. TEGLE S NATPISIMA
Napokon stanite na kraj situacijama kao što su, sol u kavi ili šećer u riži tako da ih držite u staklenim teglama na koje ćete bojom za staklo s efektom krede napisati što je u njima. Boju možete kupiti u "hobby art" dućanima. Mislite li da niste dovoljno spretni, uvijek se možete poslužiti naljepnicama.

5. NOVI "OTOK" U KUHINJI
Potrebni su vam stara masivnija samostojeća polica i kotačići. Ako je potrebno, najprije policu prelakirajte te joj zatim dodajte kotačiće. Polica neka bude kompaktna, u smislu da nije preširoka, a opet, da je dovoljno duboka. Tako ćete dobiti najjeftiniji, a najdojmljiviji kuhinjski otok kojeg si možete zamislit.

6. DEKORATIVNE "LAJSNE"

Iskoristite podmetače koje rijetko koristite na način da ih povežete u uski nadstolnjak.

Za dojam elegancije, dekorativne "lajsne" apsolutno su najbolje moguće rješenje. Osvježite i boju zidova, s time da dio iznad "lajsne" obojite u tamniju nijansu odabrane boje. Sličan dojam postiže se i samoljepljivim bordurama.

Međutim, one često mogu i izgledati u skladu sa cijenom - jeftino. Možete ih isprobati na manjem komadu zida.

7. SVJETLEĆE TEGLICE
Božićna dekoracija koja traje cijelu godinu. Stavite lampice u što veće tegle. Možete ih držati na komodama, podu ili bilo kojim drugim dijelovim doma - možete poslužiti kao dekorativno rasvjetno tijelo.

8. OGLEDALO ZA VELIČINU
Ako u maloj prostoriji dobro pozicionirate ogledalo, ona će se doimati većom. Pravila su jednostavna - okomito ogledalo se stavlja za dojam visine, a vodoravno za dojam širine.

Najbolja prostorija za ogledalo je definitivno hodnik koji će izgledati svjetlije i veće, u dnevnom boravku ne stavlja se preblizu lustera i ako je boravak na južnoj strani, onda preko puta prozora, a u spavaćoj sobi na zid pored prozora. Izrežite komad ogledala na dimenzije "vintage" okvira za sliku.

9. ŠARENI STROPOVI
Stropovi u boji mogu se vidjeti u rijetko kojem interijeru. I apsolutno je pogrešno mišljenje da moraju biti bijeli. Birajte sivo-plave nijanse, boju lavande ili pastelno žutu. Bit će dovoljno uočjive, a opet neće previše dominirati u prostoru. Za početka, ovaj efekt isprobajte u kuhinji.

10. STOLNJAK OD PODMETAČA

Najbolja prostorija za ogledalo je definitivno hodnik koji će izgledati svjetlije i veće.

Iskoristite podmetače koje rijetko koristite na način da ih povežete u uski nadstolnjak. Čak ih ne morate šivati, mogu vam ih spojiti kod tapetara ili u boljim kemijskim čistionicama.

11. KUPAONICA POPUT NOVE
Najbrži i najjednostavniji način za dojam "nove kupaonice" je ako kupite novu zavjesu za tuš ili kadu. Jako povoljne, a efektne primjerke trnutačno možete pronaći u JYSK-u. Inpirirajte se našom galerijom.

12. "URADI SAM" UMJETNIČKA DJELA
Odaberite slike iz prošlogodišnjeg kalendara i uokvirite ih u starinske okvire za slike. Objesite ih na zid da izgledaju opoput rešetke.

13. NOVE, STARE JASTUČNICE
Ako imate ukrasne ručnike ili ubruse od tkanine, možete izraditi jastučnice. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojeg bi vam ljetni tečaj šivanja mogao biti od velike koristi.

14. KLUPA OD STOLACA
Za ovaj mini projekt možda je ipak potrebno nešto stolarskoga znanja.

Ideja je od tri stara stolca s buvljaka napraviti klupu uz pomoć jedne daske koja će ih povezivati. Najprije sa svakog stolca odvrnite dio na kojem se sjedi. Sačuvajte vijke. Stavite ih jedan pored drugoga, izmjerite kolika treba biti daska na kojoj će se sjediti. Pričvrstite je na istim dijelovima gdje su bili vijci na svakome stolcu.

15. UKRASITE STOLIĆ
Ako imate jednostavan stolić za kavu koji je već malo dotrajao, možete ga ukrasiti starim razglednicama i fotografijama. Rasporedite ih po stolu i prekrijte komadom pleksija ili stakla.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju