Čini vam se da su vaši prijatelji koji su u dugogodišnjim vezama ili braku počeli nalikovati jedni na druge? Ne priviđa vama se. Znanost je objasnila razloge iza ovog fenomena

Studija objavljena u časopisu PLOS Genetics otkrila je da velik broj bračnih parova uistinu nalikuju jedni na druge jer dijele isto porijeklo. Istraživači su proučavali genome 879 bračnih parova iz tri generacije bijelaca koji potječu iz sjeverne, zapadne i južne Europe.

Pokazalo se da su ispitanici ženili ljude koji su dijelili slične genske karakteristike, no da se ta tendencija smanjivala iz generaciju u generaciju.

Istraživači pretpostavljaju da se razlog za to skriva u činjenici što su nove generacije sklonije traženju ljubavi na novim mjestima, a zbog mogućnosti online upoznavanja biraju partnere koje njihovim roditeljima nisu bili na raspolaganju.

Starije studije su pokazale da se sličnost među dugogodišnjim partnerima može objasniti i činjenicom da često dijele iste emocije – npr. smiju se istim televizijskim serijama, mrgode na ispade svoje djece – pa samim time doživljavaju suptilne promjene u borama na licu ili obliku lica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju