2 stvari koje ne smijemo raditi prije odlaska kod doktora

Podijelite na

Neke svakodnevne navike trebali bismo izbjegavati kada odlazimo kod doktora jer one odmažu u postavljanju prave dijagnoze ili upućivanju na potrebne pretrage.

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 19.3.2017 / 15:35

Nemojte lakirati nokte prije odlaska kod doktora

Nemojte lakirati nokte prije odlaska kod doktora (Foto: Shutterstock)

Ponekad se kod doktora našemo nenadano i neočekivano pa ne možemo utjecati na faktore koji odmažu u postavljanju dijagnoze. Međutim, spremate li se na sistematski pregled ili specijalističku pretragu, onda vodite računa o dvije važne stvari:

1. Nemojte uređivati nokte.

"'Neke svakodnevne navike trebali bismo izbjegavati kada odlazimo kod doktora jer one odmažu u postavljanju prave dijagnoze ili upućivanju na potrebne pretrage.'"

Prilikom pregleda potrebno je liječnicima omogućiti uvid stanje našeg tijela, a to se odnosi i na izgled pojedinih vanjskih dijelova. Upravo su nokti važan pokazatelj raznih problema sa zdravljem, a ako ih prekrijete lakom, gelom ili drugim sredstvima liječnici nisu u mogućnosti vidjeti njihovo pravo stanje.

Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta koje se zovu Muehrckeove linije mogu ukazivati na bolesti bubrega te abnormalnosti na jetri, a blijedi nokti na anemiju i pomanjkanje crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega je potrebno napraviti analizu krvi. Provjerite što sve nokti otkrivaju o vašem zdravlju.

2. Nemojte nanositi šminku.

Baš kao i nokti, lice također skriva znakove potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema. Boja kože kompletnog lica ili pojedinih dijelova lica govori mnogo o stanju našeg organizma. Tako, na primjer, boja podočnjaka često ukazuje na probleme s bubrezima stoga ih nemojte prikrivati debelim slojem pudera. Ne skrivajte šminkom netipično crvenilo, osipe, bilo kakve mrlje pa ni madeže jer sve to može pomoći doktoru u ranom otkrivanju raznih bolesti.

Pogledajte 10 znakova na tijelu koji otkrivaju da niste zdravi.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se