Put do blistave kupaonice i kuhinje najčešće ometaju mjesta između pločica koje nazivamo fuge. Njihova osnovna funkcija je popunjavanje praznih prostora i sprječavanje prodora vode u zid ili pod

Uklanjanje nečistoća s fuga za mnoge je nemoguća misija i zato smo odlučili pronaći adekvatno rješenje za taj problem.

Postupak čišćenja malo će potrajati, ali rezultati će itekako biti vidljivi. Sastoji se od dvije faze - čišćenja s posebnim sredstvom i izbjeljivanja s pastom. Sredstvo i pastu možete napraviti kod kuće, a kako izgleda kompletan postupak pročitajte u nastavku.

Osnovna funkcija fuga je popunjavanje praznih prostora i sprječavanje prodora vode u zid ili pod.

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE FUGA

- 3 šalice tople vode
- pola šalice destiliranog bijelog octa (zagrijanog)
- pola šalice sode bikarbone
- boca s raspršivačem

Pomiješajte toplu vodu, topli ocat i sodu. Ulijte u bocu s raspršivačem. Sredstvo za čišćenje obilno nanesite na željenu površinu i ostavite da stoji barem 30 minuta. Prebrišite krpom i toplom vodom, pustite da se površina osuši, a zatim krenite na čišćenje s pastom.

PASTA ZA IZBJELJIVANJE FUGA

- soda bikarbona
- hidrogen peroksid

Ovisno o tome koliku površinu želite očistiti, pomiješajte dovoljnu količinu hidrogen peroksida i sode u gustu pastu. Nanesite je na fuge i ostavite da stoji sat vremena. Zatim oštrom stranom kuhinjske spužve izribajte fuge, a potom klasično operite površinu toplom vodom kako biste uklonili ostatke paste.

Očišćene i suhe fuge možete premazati voskom za automobile.

SAVJET:

1. U kućna sredstva za čišćenje često se stavljaju i razni deterdženti. Budite oprezni prilikom njihovog korištenja i pazite da deterdžent dodajete u malim količinama, pogotovo kada su u pitanju sredstva koja treba raspršiti po većoj površini i pustiti ih da odstoje.

Naime, kada biste krenuli u završnu fazu čišćenja tj. brisanje površine vodom, velike količine deterdženta neprestano bi se sapunale i nikako ne biste mogli dovršiti posao.

2. Očišćene i suhe fuge možete premazati voskom za automobile. Ovaj glatki sloj spriječit će zadržavanje vode na fugama koja će zbog voska lagano skliznuti s njih, a tako će se stvarati manje prljavština.
 

Pročitajte 10 pravila čišćenja doma najvećeg majstora za čistoću.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju