Opuštanje uz kavu, čašu vina, džin-tonik ili dobro štivo, prijeko je potrebno za normalno funkcioniranje organizma.

Galerija Kutak za uživanje Kutak za uživanje Kutak za uživanje +17 Okružite se knjigama

Zato je, smatraju stručnjaci, važno u svom domu organizirati poseban kutak za opuštanje u kojem je dopušteno – samo uživati.

Psiholozi su složni da bi svatko od nas trebao imati jedno takvo mjesto u domu, koje ćemo vezati isključivo za pozitivne emocije. U svijetu poznati kao kutak za čitanje, ovaj komadić doma trebao bi biti posebno intiman. Najbolje ga je smjestiti uz prozor, kako bi danja svjetlost dopirala do vas i urediti ga po vlastitom guštu.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako urediti kutak za opuštanje, a u galeriji na početku teksta se inspirirajte jednostavnim primjerima koji će vam pomoći da urediti svoj kutak za odmor.

1. Kutak smjestite blizu prozora

Ako to prostor omogućuje, kutak za uživanje bismo trebali urediti blizu prozora, odnosno danjeg svjetla. Zrake sunce će nam popraviti raspoloženje, a priroda je jedan od najboljih prizora koji će nam napuniti baterije.

Kutak za uživanje Kutak za uživanje smjestite pokraj danjeg svjetla (Foto: Living4media)

2. Improvizirajte

U kutku za čitanje ne mora naslonjač biti glavna zvijezda. Običnu stolicu možete smjestiti u baldahin i tako stvoriti istočnjački minimalizam koji je sve popularniji u svijetu.

Kutak za uživanje Baldahin je odlično rješenje (Foto: Living4media)

3. Sjednite na pod

Kao što smo već spomenuli, fotelju možemo zamijeniti i nešto praktičnijim i jeftinijim detaljima. Prostor urediti omiljenim predmetima, dodajte malo zelenila, jastuke stavite na pod i tako stvorite svoj mali kutak u kojemu žete uživati.

Kutak za uživanje Kutak za opuštanje može se urediti i jastucima (Foto: Living4media)

4. Dodajte zelenilo

Svaki kutak za uživanje trebao bi uključivati barem jednu biljku. Ovisno o vašim preferencijama, kutak može biti zelena oaza, a možete ga ukrasiti i najdražom biljkom koja će cijeli prostor podići na viši nivo.

Kutak za uživanje Kutak za opuštanje ukrasite biljkama (Foto: Living4media)

5. Šator kao posebno efektno rješenje

Šatori su postali veliki trend u uređenju dječje sobe, a ove su se godine preselili i u ostale prostorije u domu. Ako želite posebno intimnu atmosferu, fotelju možete zamijeniti šatorom i tako uživati u privatnosti dok ispijate omiljeno piće i čitate najdraže štivo.

Kutak za uživanje Šator je genijalno rješenje, a u njemu je čitanje posebno intimno (Foto: Living4media)

6. Iskoristite prostor

Za realizaciju kutka za uživanje, ne morate imati puno prostora i lako ga je napraviti u bilo kojoj prostoriji. Hodnik, spavaća soba ili dnevni boravak, odlično su rješenje, a ako želite maksimalno iskoristiti prostor, klupica na prozoru je odlično rješenje.

Kutak za uživanje Klupe an prozoru su odličan način kako uštedjeti prostor (Foto: Living4media)

7. Pustite mašti na volju

Kutak za uživanje ne mora biti besprijekorno uređen. Najbolje bi bilo kad biste najdraže predmete stavili na jedno mjesto i tako stvorili prostor koji je svojstven baš vama. Stara, pohabana stolica, ukras koji vas veže za djetinjstvo ili stara vaza koju ste već nekoliko puta mislili baciti – najbolji su izbor za uređenje kutka za uživanje.

Kutak za uživanje Stari predmeti kutku za opuštanje daju poseban šarm (Foto: Living4media)

10 primjera kako vaza s cvijećem može uljepšati dom Vaza s cvijećem Vaza s cvijećem Vaza s cvijećem +7 Vaza s cvijećem

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju