Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina zahvaljujući ekonomskom sustavu baziranom na nejednakosti koju na svojim leđima nose žene, upozorila je u ponedjeljak britanska udruga za borbu protiv siromaštva Oxfam.

Bogatstvo 2153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 posto svjetske populacije, pokazuje izvješće koje je objavljeno dan uoči okupljanja svjetskih političkih i poslovnih čelnika u švicarskom Davosu.

Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sustavu, konstatiraju autori izvješća te ističu podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Kako navodi CNN, prema podacima UN-a u Africi živi 326 milijuna žena u dobi od 20 i više godina.

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu. Vrijednost njihova rada tri je puta veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, dodaju.

Humanitarna udruga Dobra volja koja pomaže potrebitim obiteljima i pojedincima diljem Hrvatske - 7 Junaci iz udruge Dobra volja: Priča o pomaganju koja je započela s Milanom i Matijom

Slika nije dostupna Bogatstvo različitosti: 10 načina kako djecu podučiti toleranciji

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene mogle izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sljedećih 10 godina jedan posto najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5 posto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 milijuna radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i skrbi za starije i djecu.

Kada 22 muškarca imaju više bogatstva od svih žena u Africi, jasno je da je naša ekonomija jednostavno seksistička, rekao je i izvršni direktor Oxfama Danny Sriskandarajah.

Ako su svjetski vođe ozbiljni u namjerama da smanje siromaštvo i nejednakosti, onda hitno trebaju ulagati u skrb i druge javne servise koji olakšavaju život onima koji se moraju brinuti za druge, a moraju se baviti i diskriminacijom koja sputava djevojke i žene, dodao je.

No, kako se navodi u izvješću, unatoč povećanoj svjesnosti o podjeli bogatstva, većina svjetskih čelnika nastavlja provoditi programe od kojih korist imaju bogataši, a koji nanose štetu siromašnima.

Bogataši bi trebali plaćati fer udio poreza, a ne mu izmicati i izbjegavati plaćanje, rekla je Katy Chakrabortty iz Oxfama.

Ako nam je doista stalo, tada trebamo biti odgovorni kako bi djevojke i žene mogle pronaći vrijeme za obrazovanje i obavljanje vlastitih, bolje plaćenih aktivnosti, dodala je. (Hina/Ma.B.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju