Iako nam se ponekad čini da je sve što nam treba sat vremena vježbanja tri puta tjedno i sretni smo ako uspijemo za to izdvojiti vrijeme, zaboravljamo da je ono što radimo nakon vježbanja podjednako bitno. Naime, nakon što vježbanje završi nužno je napraviti tri naoko banalne, ali jako važne stvari

U savršenom svijetu nakon vježbanja osjećamo se puni energije, blistamo, imamo vremena za opuštanje, istezanje, tuširanje. No u stvarnom svijetu gotovo odmah nakon vježbanja u stresu smo zbog svega ostalog što moramo napraviti. Eventualno se protegnemo oko 30 sekundi, preobučemo u novu odjeću i žurimo za novim obvezama.

Ipak savršena rutina nakon vježbanja trebala bi sadržavati 3 stvari koje ne bismo trebali preskakati. Stručnjaci kažu kako je način na koji provedemo 30 minuta nakon vježbanja podjednako važan kao i samo vježbanje. Tri stručnjaka s tog područja otkrili su u kojim vremenskim intervalima bismo se obavezno nakon vježbanja trebali rastegnuti, tuširati i nešto pojesti.

Nakon što vježbanje završi nužno je napraviti tri naoko banalne, ali jako važne stvari

1. Istezanje mišića do 10 minuta nakon vježbanja
Prva i osnovna stvar koju trebate napraviti nakon vježbanja je istezanje dok su mišići još uvijek zagrijani.

'Tijelo treba protegnuti prije nego li se mišići ohlade dakle 30 -40 minuta', kaže Jordan D. Metzl, doktor sportske medicine iz New Yorka. Kada se mišići ohlade oni se stegnu, a ako ih pokušate tada opustiti mogli bi se ozlijediti kaže Metzl. Preporuča se minimum od 5 minuta istezanja uz kako bi se tijelo na prikladan način opustilo. Ukoliko imate vremena - 10 minuta je optimalno vrijeme.

2. Preodjevanje u čistu i suhu odjeću 10 - 20 minuta nakon istezanja
Nakon vježbanja oznojenu opremu za vježbanje (uključujući donje rublje i tajice)  zamijenite suhom i čistom odjećom čak i ako nemate vremena prije toga se istuširati.

'Ostaci znoja između odjeće i tijela mogu potaknuti rast bakterija i gljivica koje mogu inficirati kožu te potaknuti nastanak prištića' upozorava Neal Schultz dermatolog iz New York Cityja.

Iako kaže kako nije važno hoćete li se presvući u prvih pet ili deset minuta nikako nemojte čekati dulje od pola sata kako biste se presvukli u čistu i suhu odjeću.

Ukoliko se nemate vremena tuširati prije presvlačenja znoj s tijela uklonite ručnikom. Ako pak imate osjetljivu kožu lica i bojite se nastanka prištića uzrokovanih znojem, Schultz ističe kako je iznimno bitno skinuti šminku i očistiti lice prije vježbanja.

Način na koji provedemo 30 minuta nakon vježbanja podjednako je važan kao i samo vježbanje

3. Uzimanje prvog obrok koji vraća energiju 20 -30 minuta nakon vježbanja
I zadnje, ali ne i manje važno je uzimanje obroka najviše 30 minuta nakon vježbanja.

'Na taj način ćete potaknuti obnovu tijela, pomoći mišićima i omogućiti tijelu da idući put izdrži još bolje' kaže Mitzi Dulan autorica The Pinterest Diet: How to Pin Your Way Thin.

'Vrijeme od 30 minuta je optimalno za uzimanje hrane i izgradnju mišića nakon vježbanja' kaže Mitzi dodajući kako je obrok najbolje ponijeti sa sobom na vježbanje. Ukoliko želite izgubiti kilograme, obrok bi trebao sadržavati 200 kalorija u omjeru 1:1 ugljikohidrata i proteina.

Ukoliko ne želite izgubiti kilograme već vježbate kako biste oblikovali tijelo, savjetuje 300 do 400 kalorija u omjeru 3:1 ugljikohidrata i proteina

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju