Već ste si obećali kako ćete ovih blagdana odoljeti brojnim kaloričnim izazovima ili ste se pomirili kako ćete 'griješiti' pa ići na dijetu nakon što prođu?


Slijedite naše upute i nećete se morati odlučiti niti za jednu od ovih opcija. U ukusnim i zdravim slasticama uživajte već ovih blagdana! Ovi recepti oduševit će sve koji vode računa o zdravoj prehrani.

Mislite li kako deserti moraju sadržavati puno šećera ili brašna, probajte recepte s mnoštvom zdravih sastojaka i dobrih zamjena uobičajenih namirnica. Dok uživate u novootkrivenim blagdanskim poslasticama, mirne savjesti uzmite još jedan komad!

1. Slatki kruh od limuna i jogurta
Idealan kolač uz jutarnju kavu ili šalicu čaja u zimsko popodne.

Sastojci:

1 i 1/2 šalica brašna od cijelog zrna
2 žličice sode bikarbone
¼ žličice sitne soli
3/4 šalice smeđeg šećera (muscovado) ili 1/2 šalice voćnog šećera
ribana korica 1 limuna
2 Dukatos natur jogurta grčkog tipa
1/4 šalice mlijeka
1/4 šalice maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
1/2 žličica ekstrakta vanilije
2 bjelanjka
1 cijelo jaje

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180ºC. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. U posebnoj posudi pomiješajte šećer i korice limuna.

2. Dodajte jogurt, mlijeko, maslinovo ulje, vaniliju, bjelanjke i jaja i miješajte dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte joj mješavinu brašna, sode bikarbone i soli te miješajte dok se sastojci potpuno ne stope.

3. Smjesu izlijte u kalup koji ste obložili papirom za pečenje te pecite oko 50 minuta.

2. Božićni gingerbread keksi
U keksima veselih oblika koji pršte okusom uživajte od jutra do mraka.

Sastojci za otprilike 30 keksa

125 g maslaca
3/4 šalice smeđeg šećera (muscovado) ili 1/2 šalice voćnog šećera
2 jabuke
1 jaje
1/3 šalice melase (ili javorovog ili agavinog sirupa)
3 šalice višenamjenskog brašna ili sitno mljevenih zobenih pahuljica
1 žličica sode bikarbone
2 žličice mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice pimenta ili mješavine začina za medenjake
1/2 žličice mljevenog klinčića

Za ukrašavanje:
1 i 1/2 žlica bjelanjaka
1/4 žličice cijeđenog soka od limuna
1 šalica šećera u prahu

Priprema:
1.  Pripremite pire od jabuka: ogulite i narežite jabuke na manje komadiće te ih kratko prokuhajte u pola šalice vode, a zatim usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.

2. U većoj posudi pomiješajte maslac, šećer i pire od jabuka te ih miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja i melasu te dobro izmiješajte.

3. U drugoj posudi pomiješajte brašno ili zobene pahuljice, sodu bikarbonu i začine, a zatim sve dodajte prvoj smjesi. Dobiveno tijesto oblikujte u dvije kugle, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko dva sata.

4. Pećnicu zagrijte na 170-180ºC. Površinu na kojoj ćete razvaljati tijesto pospite brašnom, te svaku kuglu od tijesta dobro izvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Izrežite ih uz pomoć kalupa te ih postavite na papir za pečenje, s nekoliko centimetara udaljenosti između svakog kolačića.

5. Za ukrašavanje, pomiješajte bjelanjke sa sokom od limuna i šećerom u prahu. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još malo limunova soka. Stavite je u plastičnu vrećicu na kojoj ste odrezali vrh te ukrasite kekse kada se ohlade.



3. Muffini s grčkim tipom jogurta
Osim kao ukusan desert, ovi će muffini poslužiti i kao odličan doručak.

Sastojci:
2 Dukatos natur jogurta grčkog tipa
2 zrele banane
2 jaja
2 šalice zobenih pahuljica
1 žlica smeđeg muscovado šećera ili 1/2 šalice voćnog šećera
1½ žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ šalice nasjeckane tamne čokolade

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200ºC te u kalup za muffine stavite papirnate košarice za pečenje ili ih premažite s malo maslaca. Ovaj kolač možete pripremiti i u običnom kalupu, a pripremljenu smjesu izliti na papir za pečenje.

2. Pomiješajte sve sastojke osim čokolade, miksajte ih u blenderu ili mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. U nju zatim ručno umiješajte komadiće čokolade.

3. Ulijte smjesu u kalupe, do visine od tri četvrtine kalupa, a na vrh svakog muffina još možete dodati nekoliko komadića čokolade.

4. Pecite oko 15 do 20 minuta, dok ne postanu čvrsti – što možete provjeriti čačkalicom: ako se smjesa ne lijepi nakon što je izvadite, muffini su gotovi!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju