Prhut na vlasištu kose nastaje kao posljedica stresa, nedostatka vitamina B u tijelu, kao i zbog djelovanja gljivice koja se hrani kožnim uljem. Da bi uklonili bijele ljuskice s vlasišta kose (i s odjeće) te spriječili njihov nastanak poslužite se nekim od ovih učinkovitih savjeta

1. Namirnice za trljanje vlasišta
Bijelih ljuskica možete se riješiti uz pomoć namirnica iz smočnice. Prije pranja kose vlasište istrljajte otopinom jabučnog octa i vode u omjeru 1:2, ostavite da djeluje nekoliko sati, pa dobro isperite i operite kosu na uobičajeni način.

Imate li na raspolaganju tri do četiri svježih grančica ružmarina, potopite ovo začinsko bilje s litrom prokuhane vode, ostavite da odstoji 24 sata, pa njime tretirajte vlasište. Neka istraživanja su dokazala učinkovitost ružmarina na stimuliranje rasta kose, poticanje cirkulacije te uništavanje gljivica koje dovode do razvoja prhuti.

Ako želite spriječiti nastanak prhuti na jelovnik uvrstite svježi đumbir koji je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, kao i prirodni 'antibiotik' – češnjak

2. Hrana koja sprečava nastanak peruti
O ljepoti vaše kose i vlasišta uvelike ovisi hrana koju jedete. Ako želite spriječiti nastanak prhuti na jelovnik uvrstite svježi đumbir koji je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, kao i prirodni 'antibiotik' – češnjak. Odličan saveznik u borbi protiv prhuta je i slanutak jer sadrži visoke koncentracije cinka i vitamina B6 koje potiču mikrocirkulaciju vlasišta i tako sprečavaju nastanak bijelih ljuskica.

Dobar izvor vitamina B su i pšenične klice, te sjemenke suncokreta koje možete grickati samostalno, u sklopu kruha od cjelovitih žitarica, ili kao dodatak zdravim salatama. Na kraju ne zaboravite niti na jabuke, koje su odlične 'strugalice' prhuti.

3. Kozmetički preparati

U borbi protiv prhuta mogu vam pomoći i kozmetički preparati. Na tržištu se nalazi široka lepeza proizvoda poput šampona, balzama i maski koji sprečavaju nastanak bijelih ljuskica ili ublažavaju njihovu pojavu.

DERCOS Šampon protiv prhuti za osjetljivo vlasište bez sulfata iz Laboratorija Vichy nježno pere vlasi kose, ostavlja na vlasištu osjećaj ugode, a kosu čini sjajnom i mekom. Ovaj šampon sadrži aktivni sastojak pirokton-olamin koji dermatološki dokazano ograničuje širenje gljivica u flori vlasišta i regulira ljuštenje epidermisa, dok aktivni sastojak bisabolol iz njemačke kamilice umiruje cijelo područje i jamči vam zdravu kosu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju