Najgore što možete napraviti svome tijelu je sjediti cijeli dan. Mišići tako sagorijevaju manje kalorija, krv slabije kola tijelom, pati vam kralježnica. Osim toga zbog sjedilačkog načina života izloženi smo većem riziku visokog krvnog tlaka, lošeg kolesterola kao i dodatnih ekstra centimetara oko trbuha

Ukoliko vaš posao podrazumijeva osmosatno sjedenje svakako bi se trebali dignuti svakih sat vremena i protegnuti noge, prohodati i napraviti koji čučanj. No to naravno nije uvijek moguće jer nas rokovi i količina posla naprosto vežu za stolac. Ipak neke stvari možete napraviti i dok sjedite.

1. Jednostavan pokret za čvršće noge
Ispravite noge tako da vam budu paralelno s podom. Potom stisnite mišiće bedara i zadržite nekoliko sekundi. Nakon toga lagano spustite noge i vježbu napravite nekoliko puta. Za veći otpor ovu vježbu možete probati napraviti i s prekriženim nogama.

Neke vježbe možete napraviti i dok sjedite u uredu, a potaknut će kolanje krvi, razgibati mišiće i sagorjeti kalorije

2. Prikrivenom vježbom do tanjeg struka
Sklekovi i 'trbušnjaci' su odlični no nisu jedini način na koji možete doći do tanjeg struka. Trbušne mišiće možete vježbati i dok sjedite i to gotovo neprimjetno. Naime, stisnite mišiće trbuha kao da očekujete da će vas netko udariti. Zadržite ih tako stisnute par sekundi, potom opustite i vježbu ponovite nekoliko puta.

3. Tapkanjem i migoljenjem do bržeg protoka krvi
Tapkanje nogom ispod stola, okretanje na stolici i općenito migoljenje mogu sagorjeti i do 100 kalorija dnevno. Osim toga sagorijevanju kalorija svakako će pridonijeti i povremeno istezanje ruku, okretanje glave na jednu i drugu stranu, otvaranje i zatvaranje šake kako bi razgibali i istegnuli prste.

Ovi savjeti neće vam pomoći kada imate prebukiran poslovni raspored, ali u u nekom trenutku u danu možda ćete moći napraviti neku od ovih sjedilačkih vježbi. Možda neće nadomjestiti vježbanje, no svakako će dati svoj doprinos.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju