Rašpica za nokte vjerojatno je jedan od onih predmeta koji ćete naći u baš svakoj ženskoj torbici. Beauty pomagalo za kojim žene posegnu bar jednom u danu nokte spašava u brojnim situacijama, ali isto tako nepravilnim korištenjem može uništiti dobar izgled i kvalitetu nokta


Kako bi sačuvali nokte od lomljenja i listanja jako je bitno pravilno rukovanje rašpicom. Izbor ovog pomagača, koji nam osigurava lijepe i uredne nokte je velik, a sa čak nekoliko 'radnih površina' različite teksture omogućeno nam je oblikovanje, poravnavanje, čišćenje i poliranje noktiju.
Pravilno oblikovan nokat je lijep, ali mora biti i dugotrajno čvrst što vrlo često ne uspijevamo postići zbog nepravilnog korištenja rašpice.

1. Pogrešan odabir teksture
Preagresivna rašpica uzrokuje listanje nokta i njegovo pucanje, zbog čega je vrlo važno odabrati odgovarajuću teksturu površine. Isprobajte rašpicu na koži. Pređite s njom preko kože i ako vam je gruba za kožu bit će gruba i za nokte. Izbjegavajte metalne rašpice, koje znaju biti prilično agresivne i zbog kojih nokti mogu postati previše krhki i lomljivi.

Nokte nikako ne bi trebalo rašpati u smjeru naprijed natrag već u jednom smjeru kako bi izbjegli listanje

Rašpica je pregruba i ako iz jednog poteza vidno skida jedan sloj nokta ostavljajući neravnu površinu. Takve eventualno možete koristiti za skraćivanje nokta i definiranje oblika, a kasnije ga dodatno mekšim turpijama oblikovati, poravnati i polirati.

2. Rašpanje u oba smjera
Nokte nikako ne bi trebalo rašpati povlačeći turpiju naprijed natrag već ići u jednom smjeru kako bi izbjegli listanje. Najbolje je to učiniti od ruba nokta prema sredini s jedne strane nokta, pa onda s druge dok ne dobijete željeni oblik.

3. Prečesto poliranje
Poliranje skida dio pločice nokta što trajno može oštetiti nokat, te potaknuti stvaranje upala. Poliranje nije preporučljivo raditi previše često, najbolje bi bilo tek jednom do dva puta mjesečno. Prilikom poliranja nokta skida se gornji žuti sloj koji nastane ukoliko duži period koristite tamnije lakove. Za prvo turpijanje prije poliranja dobro je čak koristiti i već korištenu rašpicu koja je postala mekša.

Savjet ekstra:
Nakon što ste nokte skratili, očistili i polirali, komad vate umočite u jabučni ocat i pređite s njim preko nokta. Na taj način ćete ukloniti sitne nečistoće i na prirodan način pripremiti nokat za lakiranje.
Prije upotrebe laka za nokte umjesto da ga protresete trljajte ga između dlanova jer se na taj način neće napraviti balončići zraka.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju