Ako želite da je vaš dom u svakom trenutku zdrav i siguran, onda obratite pažnju na ova tri mirisa koji mogu razotkriti problem koji se skriva u kućanstvu

1. Plin

Prirodni plin je bezmirisan. Kako bi ga se lakše 'detektiralo', dodaje mu se merkaptan, kemikalija zbog koje plin poprima karakterističan miris pokvarenih jaja. Ako namirišete plin, to znači da postoji opasnost od curenja.

Kada osjetite miris plina u svom domu:

Ako osjetite miris plina, prvo širom otvorite prozore i vrata u svom domu kako biste stvorili propuh.

1. Širom otvorite prozore i vrata u svom domu kako biste stvorili propuh.

2. Zatvorite glavni plinski ventil ispred plinskog ormarića ili plinomjera u stanu.

3. Ne stvarajte otvoreni plamen tj. nemojte koristiti šibice, upaljače, cigarete etc.

4. Nemojte koristiti električne prekidače, električne sklopke, zvono, utičnice, ne gasite ili palite aparate – sve ono što bi mogli izazvati iskru. Također nemojte koristiti fiksne telefone i mobitele. Ako živite u zgradi i osjetite miris plina stubišnom prostoru, nemojte koristiti dizalo i obavezno izađite iz zgrade.

5. Otiđite kod prvog susjeda ili izađite na ulicu i tamo nazovite dežurnu službu svog distributera plina (najčešće su to gradske plinare), a ako ih ne uspijete dobiti zovite vatrogasce.

2. Plijesan

Ovaj jak i neugodan miris upućuje na probleme u samoj konstrukciji vašeg doma. Ako miris plijesni nije popraćen vizualnim tragovima, to znači da se plijesan može nalaziti u vašim zidovima. Međutim, najčešće plijesan brzo izbije na površinu.

Jak i neugodan miris plijesni upućuje na probleme u samoj konstrukciji vašeg doma.

Nakupljanje plijesni i karakterističan miris vlage najčešće uzrokuje loša hidroizolacija doma ili nedostatak hidroizolacije. Temelji upijaju vodu, a ona se onda širi zidovima i izbija na površinu. Ponekad je problem u eventualnom puknuću cijevi i curenju vode. Ako primijetite plijesan, obratite se obrtima za sanaciju vlage koji će utvrditi uzrok problema.

Ako se plijesan pojavila u novoj nekretnini, obratite se građevinskoj firmi koja je bila zadužena za građenje jer je njihova dužnost popraviti ovaj veliki nedostatak.

3. Neugodan miris iz odvoda

Ovo je česta pojava u mnogim kućanstvima. Prvo pokušajte očistiti odvode jer je možda problem u taloženju tvari koje naposljetku i uzrokuju neugodan miris.

Kada se prostorija u kojoj osjećate miris (npr. kupaonica) ne koristi često, problem može biti u vodi koja stoji u sifonu. S obzirom na to da ona nije protočna, teže isparava i tako se stvara miris. Pokušajte svaki dan uliti svježe vode u sifon. Ako ni to nije riješilo vaš problem, onda se morate obratiti vodoinstalateru koji će utvrditi je li možda došlo do nekog kvara u kanalizacijskom i vodovodnom sustavu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju