Briga o vlastitom zdravlju trebala bi uvijek biti na vrhu liste prioriteta. Redoviti liječnički pregledi, tjelovježba, zdrava prehrana i prepoznavanje simptoma bolesti od iznimne su važnosti za naše zdravlje. Gotovo svi to znamo, ali ipak i dalje griješimo kada kada je u pitanju naše zdravlje. Donosimo vam 3 zdravstvene pogreške koje žene čine češće nego muškarci

1. Ne shvaćate ozbiljno zdravlje svog srca

Mnoge žene smatraju da je srčani udar zdravstveni problem koji će prije zadesiti muškarce nego njih. Međutim, žene su također izložene velikom riziku od srčanog udara. Većinom smatraju da su premlade i ne pridodaju važnost simptomima koje osjećaju čak i ako u obitelji imaju osobe s kardiovaskularnim problemima.

Žene mlađe od 50 godina koje su primljene u bolnicu zbog simptoma srčanog udara imaju manje šanse za preživljavanje nego muškarci koji su zbog istih razloga primljeni u bolnicu, pokazalo je istraživanje provedeno u New England Journal Medicine.

U slučaju srčanog udara najbolji način na koji si osoba može pomoći je da što prije potraži pomoć liječnika. Dakle, čim osoba osjeti bol, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Posljednjih godina vrijeme koje prođe od prvih simptoma infarkta do dolaska liječniku skraćuje se što znači da su ljudi u Hrvatskoj postali osvješteniji po tom pitanju kaže prof. dr. sc. Jure Mirat iz poliklinike Kardioton.

Saznajte više o tome što trebate napraviti u trenutku kada osjetite da vam srce ne kuca pravilno.

2. Tjelesnu težinu "kontrolirate" odjećom

Rijetko koja žena ima volju za svakodnevnim vaganjem pa najčešće težinu kontroliramo promatrajući kako nam stoji određena odjeća. Ovo je klasična ženska metoda kontroliranja kilograma i u načelu nije loša, ali ako određeni zdravstveni problem od vas zahtjeva pravilno praćenje kilaže, onda ne pribjegavajte varkama. To što vam omiljene traperice stare nekoliko godina sjajno pristaju ne znači nužno da nemate pokoji kilogram viška koji na neki način utječe na vaše zdravlje.

S druge strane, samo zato što možda ne stanete u traperice ne znači da pod hitno morate na dijetu. Kada je u pitanju zdravlje, dobro je izvagati se barem jednom mjesečno kako biste znali kakva je točno situacija s vašim tjelesnom težinom, a prije rigoroznih dijeta bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom opće prakse, a ne odjećom.

3. Koristite samo internet za medicinsku dijagnozu

Kada osjetimo neke čudne bolove ili primijetimo neobične promjene na vlastitom tijelu, većina nas prvo će pohitati na internet kako bismo ustanovili u čemu je problem. Često sami sebi postavimo dijagnozu na temelju informacija prikupljenih na internetu i smatramo da se možemo sami izliječiti.

Prema podacima istraživačkog centra Pew, žene prednjače u ovoj navici. Bezazleni zdravstveni problem možda i možemo riješiti uz pomoć interneta, ali postavljanje dijagnoze bez stručnog mišljenja kada su u pitanju teži simptomi samo može stvoriti još veći problem.

Pročitajte i test od 60 sekundi koji će pokazati jeste li zdravi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju