Prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj je bio predstavljen koncept koji je već zaintrigirao cijeli svijet, a posebno zaljubljenike u jogu i vino. Takozvana Wine yoga kombinira dvije stvari koje pružaju opuštanje: jogu i vino.

Diljem svijeta postoje hoteli i odmarališta koja nude posebne aranžmane ovog jedinstvenog spoja, a dašak toga može se osjetiti i u Hrvatskoj. Naime,  Wine Yoga Hrvatska sve od proljeća održavala je radionice za žene koje su na taj način mogle postići ravnotežu uma, duha i tijela, uz kombinaciju joge i vina. No zanimljivo je da je svaka od radionica jedinstvena, pa i oni koji ih pohađaju redovito uvijek mogu iskusiti nešto novo.

Radionice se uglavnom sastoje od nekoliko dijelova, a uvijek je uključena degustacija vina uz kratko predavanje o vinima i vinskom bontonu te varijacije vježbi joge koje se izvode uz pomoć boce vina. Ukratko, objedinjen je edukativno-zabavni sadržaj koji budi pozitivne emocije i dobro raspoloženje te sa sobom nosi brojne prednosti.

Joga vas tjera da se koncentrirate na same sebe, na svoje udisaje, izdisaje i na čitavo svoje tijelo, a to je jednako tako važno i prilikom kušanja vina.

1. Lakše ćete se opustiti
Joga, dakako, podrazumijeva opuštanje, no nerijetko to nije moguće na prvom satu joge s nepoznatim ljudima ako ne volite grupne oblike vježbanja. No na ovim radionicama vino rješava i taj problem. Naime, kvalitetna vina općenito sadrže između 12 i 14 posto alkohola, što je dovoljno da se tijelo opusti i polagano privikne na alkohol koji mu u tom slučaju ne predstavlja šok.

2. Intenzivnije ćete osjetiti okus i arome vina
Joga vas na neki način tjera da se koncentrirate na same sebe, na svoje udisaje, izdisaje i na čitavo svoje tijelo, a to je jednako tako važno i prilikom kušanja vina. Osim toga, kako tijekom radionica učite i činjenice o vinu, o kulturi ispijanja i sljubljivanja vina, bit ćete svjesniji svakog gutljaja, a time i okusa vina.

3. Potrošit ćete više kalorija
Posljednje, ali nipošto najmanje važno jest to što ćete potrošiti i više kalorija nego samom jogom. Naime, na radionicama se uvijek degustriaju samo vrhunska kvalitetna vina, a istraživanje znanstvenika s Harvarda pokazuje da jedna do dvije čaše crnog vina mogu značajno utjecati na sagorijevanje masnih naslaga.

Znanstvenici su tijekom punih 13 godina pratili 20 tisuća žena, a one koje su pile do dvije čaše zaista kvalitetnog crnog vina dnevno smanjile su svoj rizik od pretilosti za čak 70 posto. Uzrok se krije u rezveratrolu, polifenonu koji razbija masne stanice. Sama joga također utječe na smanjenje težine jer se tijekom izvođenja vježbi snižava razina kortizola, glavnog uzročnika debljanja uslijed stresa.

Ako vas je sve ovo zaintrigiralo, pratite Wine Yoga Hrvatska na njihovoj Facebook stranici kako biste bili u tijeku s najnovijim radionicama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju