Geni i fina klopa najčešći su krivci na koji volimo svaljivati višak kilograma. No, sve je više onih koji širi stuk mogu zahvaliti stresu uzrokovanom različitim životnim problemima

Sve češći razlog pretjeranog unosa kalorija nije hedonistički užitak kojem se prepuštamo u opuštenom društvu, već napetost i stres zbog kojeg u hrani tražimo utjehu. Osim toga, u stanju stresa tijelo na hranu reagira drugačije nego u relaksirajućim situacijama.

Naime, prilikom napetosti i stresa tijelo se prebacuje u stanje 'preživljavanja'. Usporava se metabolizam, čuvaju se kalorije kao gorivo, te stresni hormoni kortizol i leptin izlučuju se u području abdomena dodajući suvišne kilograme upravo u tom dijelu tijela.

U stanju napetosti i stresa usporava se metabolizam te se kalorije čuvaju kao potrebno gorivo

Znanstvenici su otkrili kako su u stresnim situacijama žene sklonije debljanju u području struka od muškaraca. Različiti problemi u vezi muškaraca i posla najčešće se manifestiraju širenjem oko struka.

Navike koje vas debljaju

Upozoravajući znakovi koji će vam pomoći otkriti takvu uzrokovanost želje za hranom su potreba za ugljikohidratima poput tjestenine, krumpira ili čokolade. Takva hrana povećava razinu hormona sreće serotonina dajući tako osjećaj smirenost i zadovoljstva.

Crna čokolada taman protiv stresa

Najbolji način da se tome suprodstavite je relaksacija, bilo u obliku joge i pilatesa, ili pak bilo kakve fizičke aktivnosti uz koju ćete se osloboditi grča i potrebe za utjehom u hrani.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju