Topla čokolada sadrži više antioksidansa, a razlog tome je taj što se veći broj njih oslobađa pri visokoj temperaturi
Topla čokolada sadrži više antioksidansa, a razlog tome je taj što se veći broj njih oslobađa pri visokoj temperaturi (Foto: Guliver/Thinkstock)
Zdravlje & prehrana

3 razloga zbog kojih je dobro piti toplu čokoladu

21-03-2018 Piše A.K.
komentari

Topla čokolada ili „piće bogova“, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet. Naime, osim što podiže raspoloženje, ona donosi veliku korist našem zdravlju jer u sebi sadrži minerale i antioksidanse potrebne našem organizmu

Ljubitelji slatkoga teško mogu odoljeti šalici punog okusa u kojem je otopljen jedan od najslađih slatkiša - čokolada.

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ana Maslać Plenković i Andrej Plenković Odlične štikle! Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve

Sama čokolada posebno se cijeni već tisućljećima te joj se pripisuju afrodizijačka i ljekovita svojstva, a prema legendi Asteka, topla čokolada smatrala se pićem bogova u raju, a također se koristila za razne rituale.

Zanimljiva je činjenica da se u nekim zemljama Europe i Amerike priprema iz njezina praha pomiješanog sa mlijekom, dok se u Švicarskoj i Belgiji otopljenim kockicama dodaje mlijeko, a po želji i drugi sastojci.

Kako bismo uživali u blagodati ovog napitka, preporuka je izabrati tamniju čokoladu koja je nutritivno bogatija i posegnuti za onom s manjom količinom šećera. Donosimo vam tri razloga zašto je dobro piti toplu čokoladu.
 

1. Sadrži minerale

Topla čokolada u sebi sadrži kalij i kalcij koji su izrazito korisni za zdravlje našeg koštanog sustava jer se u njemu i pohranjuje.

Kako bi uživali u blagodati ovog napitka preporuka je izabrati tamniju čokoladu koja je nutritivno bogatija i posegnuti za onom s manjom količinom šećera Mineral kalij pozitivno djeluje na rad živčanog sustava, a istovremeno kontrolira oslobođenje kalcija putem mokraće i znoja te time održava njegovu ravnotežu. Zbog toga je potrebno unositi oba minerala jer jedan bez drugog ne funkcioniraju.

Osim kalija i kalcija ovo ukusno piće sadrži magnezij i željezo koji su potrebni našem tijelu kako bi imalo dovoljno snage i energije. Magnezij u sastavu čokolade pomaže u savladavanju stresa i normalizaciji emotivnog stanja.

2. Bogata antioksidantima

Za razliku od namirnice topla čokolada sadrži više antioksidanta, a razlog tome je taj što se veći broj njih oslobađa pri visokoj temperaturi. Topli napitak odlikuje se i sadržajem blagotvornih flavonoida koji štite srce od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju kolesterol u krvi i visoki krvni tlak.


3. Hormon sreće

Topla čokolada pomaže u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije i pravi je podizač lošeg raspoloženja.

Mnogi će se složiti da nakon šalice tople čokolade njihovo raspoloženje postaje mnogo bolje, a razlog tome su aminokiseline triptofan i feniletilamin koje se nalaze u ukusnom napitku i zahvaljući kojima se proizvodi "hormon sreće" – endorfin.

Pročitaj još
Pročitaj još