3 razloga zbog kojih zaboravljamo tuđa imena prilikom upoznavanja

Podijelite na

Većina nas prilikom upoznavanja nove osobe nađe se u istoj situaciji – odmah zaboravimo njihovo ime. Postoji nekoliko razloga zbog kojih nam se to često zna dogoditi

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 6.9.2017 / 07:57

Često puta se većina nas nađe u situaciji kada upoznajemo novu osobu i odmah zaboravimo njihovo ime

Često puta se većina nas nađe u situaciji kada upoznajemo novu osobu i odmah zaboravimo njihovo ime (Foto: Thinkstock)

1. Imena su arbitrarna
Obične riječi uvijek se odnose na iste stvari te ako i čak zaboravimo jedan naziv, sigurno ćemo se sjetiti njegova sinonima.

Međutim, osobna imena nisu dosljedna niti imaju zamjensku riječ. Ako se obratite Ivoni kao Ivani, velike su šanse da će taj gaf odmah primijetiti.

2. Fokusiramo se na sebe

"Svi mi smo se često puta našli u situaciji kada upoznajemo novu osobu i odmah zaboravimo njihovo ime"

Kada upoznajemo novu osobu, mi se zapravo fokusiramo više sami na sebe nego na druge. Točnije, koncentriramo se na onaj trenutak kada ćemo mi morati izgovoriti svoje ime.

Tada ne posvećujemo dovoljno pozornosti našem novom sugovorniku te zato često zaboravimo njegovo ime čim ono bude izrečeno.

3. "Baker-efekt"
Mozak je zapravo "programiran" da zapamti lica, a ne toliko imena. Pojam "Baker-efekt" često se koristi kako bi se opisao jedan od razloga zašto ne možemo zapamtiti tuđe ime prilikom upoznavanja.

Ako nekome kažemo da radimo u zračnoj luci, onda mu dajemo važnu informaciju o tome kako provodimo svoje vrijeme. No ako kažemo da se zovemo Luka, mozak tu informaciju ne povezuje ni s čim.

Također, ako mozak inače ne može povezati više dijelova informacije, pogotovo one stvari koje su otprije poznate, onda su veće šanse da ćemo zaboraviti tu informaciju.
 

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se