Svi smo jedva dočekali ljeto i odlazak na more ili u prirodu. Ne samo da želimo posao ostaviti iza sebe i uživati daleko od svega i svih, nego nam boravak na moru donosi i brojne prednosti za naše fizičko i psihičko zdravlje. Upravo se zato tijekom boravka na plaži osjećamo sretnije, smirenije, pa čak i zdravije, što su dokazala i znanstvena istraživanja.


Treba napomenuti da se sličan učinak postiže i odlaskom na jezero ili obližnju rijeku.

1. Razbistrit ćete misli i opustiti se
Zvuk valova vodi nas u stanje opuštenosti, pa ne čudi što se upravo taj zvuk nalazi i na brojnim mobilnim aplikacijama za opuštanje. No to nije slučajno. Naime, naš je mozak sastavljen od 75 posto vode, a prema biologu Wallaceu J. Nicholsu, njezin sastav ima dodirnih točaka sa sastavom morske vode. Naši geni pamte razdoblje u kojem se život razvio upravo iz oceana te navodno zato djeluje tako umirujuće na nas.

2. Poboljšat ćete svoje zdravlje
Odlazak na plažu, bilo da je riječ o plaži kraj mora, jezera ili rijeke, podrazumijeva i uživanje u sunčevim zrakama. Iako je prijeko potrebno zaštititi se od prejakog Sunčeva utjecaja, određena količina sunca nužna je za normalno funkcioniranje našeg organizma. Naime, izlaganjem suncu aktivira se vitamin D, koji nam je potreban za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju.

Udisanje morskog zraka ispunjenog mineralima i negativnim ionima značajno utječe na naš mozak i percepciju svijeta oko nas.

Iako vitamina D ima i u hrani poput šampinjona, kozjeg sira, tune, lososa, sardina, mlijeka i jaja, ta količina nije dovoljna za adekvatno funkcioniranje organizma. Osim toga, suprotno raširenom vjerovanju, upravo je vitamin D ključan za imunitet, a ne vitamin C. Tako ćete redovitim izlaganjem Suncu biti i manje skloni prehladama.

3. Bit ćete mirniji
Ljudi koji žive u neposrednoj blizini mora ili ga tijekom godine posjećuju nekoliko puta, makar i vikendom, u pravilu su smireniji, tvrde američki znanstvenici Connie i Marcel Hernandez.

To se događa prvenstveno zbog udisanja morskog zraka ispunjenog mineralima i negativnim ionima, koji značajno utječu na naš mozak i percepciju svijeta oko nas. Zato nam se nakon plivanja ili večernje šetnje uz more čini da su sve naše brige kao valovima odnesene.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju