Slagati djetetu ili ne? Svaki roditelj našao se u situaciji kada se pitao je li bolje djetetu reći istinu ili laž. Kako bismo mamama i tatama olakšali ovu nedoumicu skupili smo 3 situacije kada je dopušteno slagati svom mališanu

1. Pitanje o životu postavljeno prerano
Kada vas vaš 3-godišnjak pogleda svojim velikim očima i pita hoćete li zauvijek biti tu, lagat ćete. I to vrlo uvjerljivo. Jer nema šanse da se mami, kao i svakom čovjeku, sutra može nešto dogoditi. I tada djetetu slažete da ćete zauvijek biti ovdje. Smrt nije nešto što malecki mozak može pojmiti, no pomisao da nećete zauvijek biti tu mališanu može biti uznemirujuća. Stoga, razgovore o životu i smrti ostavite za kasnije kada dijete bude dovoljno veliko da ih razumije.

>> 4 situacije u kojima roditelj mora dozvoliti djetetu da pogriješi

Kada vas vaš 3-godišnjak pogleda svojim velikim očima i pita hoćete li zauvijek biti tu, lagat ćete. I to vrlo uvjerljivo

2. Ne želite razbiti čaroliju blagdana
U redu je da djetetu slažete i kažete mu da djedica u crvenom odijelu stvarno postoji i da će se na Badnjak spustiti niz dimnjak i ostaviti mu darove. Vjerovanje u Djeda Božićnjaka dio je božićne tradicije i čarolije blagdana. Također, nijedno istraživanje nije dokazalo da vjerovanje u Djeda Božićnjaka (ili Uskrsnog zeku ili Zubić vilu) ima ikakav negativan utjecaj na odrastanje. Zato, ako želite čaroliju Djeda Mraza učiniti živom, slobodno to učinite, samo slušajte vlastitu intuiciju koja će vam reći kada je vrijeme da djetetu otkrijete istinu.

>> 10 istina koje bi svaka majka sinova trebala znati

3. Laž potiče kreativnost
Ako dijete nacrta vaš portret nećete mu reći 'Milo moje, crtež je lijep, ali ako pogledaš bolje vidjet ćeš da su moje oči iste veličine. I da nisu crvene. Nacrtaj opet.' Kada dijete izražava svoju kreativnost nije vrijeme za lekciju iz anatomije. Pohvalite ga bez obzira na što sličila njegova rukotvorina. To će biti nedužna laž koja će potaknuti djetetovu kreativnost i maštu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju