Pacijent bi prema svom doktoru trebao biti potpuno iskren kako bi točna dijagnoza mogla biti postavljena. Međutim, postoje stvari koje bi trebali zadržati samo za sebe

Mnogi pacijenti prije dolaska liječniku, zahvaljujući virtualnom doktoru Googleu, gotovo sami postave svoju dijagnozu i terapiju, stoga ne iznenađuje da postoje rečenice koje je zdravstvenim stručnjacima dosadilo slušati.

Ove 3 izjave svakako morate izbjegavati prilikom razgovora s liječnikom:

Važno je doktoru reći sve potrebne informacije kako bi lječenje bilo što brže i uspješnije

1. Guglala sam svoje simptome i mislim da moram napraviti baš taj test...
Iako neki doktori misle kako internet može pomoći ljudima u postizanju bolje informiranosti o svome zdravlju, stvarnost je da Google također može potaknuti nepotreban stres i anksioznost oko traženih simptoma.

Pacijenti vrlo često uzimaju u obzir najgori scenarij i time stvaraju nepotrebno paniku. Istina je da bilo koja internetska tražilica ne može zamijeniti profesionalni medicinski savjet.

Doktorima je cilj ostvariti partnerstvo sa svojim pacijentima kako bi zajedničkim snagama poboljšali zdravstveno stanje. Ako vam doktor ne preporuči određeni test ili lijek, on vam gotovo sigurno nije ni potreban, unatoč tome što internet tvrdi drugačije.

Pročitajte i 7 važnih informacija koje ne smijete zatajiti svome liječniku.

2. Trebam antibiotik...
Popiti tabletu kako bi nestali simptomi može zvučati jako primamljivo, ali antibiotici nisu lijek za sve. Za uobičajena stanja poput želučanih tegoba ili virusa ne prepisuje se antibiotik, dok određene bakterijske infekcije zahtijevaju liječenje antibiotikom.

Popiti pilulu kako bi nestali simptomi može zvučati jako primamljivo, ali antibiotici nisu lijek za sve

Uzimanje antibiotika ako imamo virus neće biti učinkovito, a usput može izazvati potencijalno štetne popratne nuspojave. Pretjerano korištenje antibiotika može također stvoriti bakterije koje su otporne na liječenje i onda je ono otežano.

3. Bio sam na ovom lijeku, ali se ne mogu sjetiti zašto
Kada vam doktor prepiše lijek, važno je zapamtiti dozu, učestalost korištenja i svrhu tog lijeka. Pohranite informacije u svoj mobitel kako biste se sjetili bilo kojeg propisanog lijeka. Pacijenti bi trebali surađivati sa svojim doktorom i farmaceutom kako bi što brže i uspješnije poboljšali svoje zdravstveno stanje

Pročitajte i 2 stvari koje ne smijemo raditi prije odlaska kod doktora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju