Koliko ste puta stavili prati košulje, a nakon što ste ih izvadili iz perilice ovratnik i donji dio rukava i dalje su bili prljavi? Čini vam se da samo vašoj skijaškoj jakni nema spasa od mrlja? Ne brinite, rješenja postoje, a savjete smo potražili u kemijskoj čistionici

1. Priprema košulja prije pranja - Koža na vratu prirodno je masnija i na tom dijelu žlijezde lojnice pojačano rade. Kako biste izbjegli masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno 60 stupnjeva, te ih dodatno pripremite prije nego ih pokrenete na proces pranja.

U plastičnu posudicu ulijte 3 decilitra tople vode i puni čep tekućeg deterdženta za pranje rublja. Izmiješajte te uzmite četku s grubljim vlaknima (malo mekše od onih s kojima su naše bake prale tepihe).

Umočite u mješavinu vode i deterdženta te lagano, ne oštećujući materijal, izribajte ovratnik i rukave. Potom ih stavite u perilicu- masnoći i prljavštini više neće biti traga.

Umočite u mješavinu vode i deterdženta te lagano, ne oštećujući materijal, izribajte ovratnik i rukave. Potom ih stavite u perilicu- masnoći i prljavštini više neće biti traga

2. Spašavanje pernate jakne – Oprali ste svoju najdražu pernatu jaknu i perje se nakon sušenja sklupčalo u grudice, te je jakna izgubila punoću? Ne brinite. Svaku grudicu ručno razbijte, gurajte prstima perje u svim smjerovima, raspoređujući ga po dijelovima jakne. Zamislite kao da razdvajate loptice vate.

Potom jaknu stavite u sušilicu kako bi se 'napuhala' i dobila svoj prvotni oblik. No pripazite – u sušilicu stavljajte već suhu jaknu i ne držite je unutra dulje od 10 minuta. U protivnom se materijal može 'spaliti' od visoke temperature.

3. Muke po skijaškoj jakni – Imate li skijašku jaknu, vjerojatno znate koliko ju je teško kvalitetno oprati, pogotovo nakon povratka sa skijanja. Zbog sastava tkanine većina takvih jakni ne može na kemijsko čišćenje, a ponekad vam se čini kako je pranje u perilici nedovoljno kako bi sva prljavština izašla van.

Postupak je isti kao kod košulja, samo ovdje trebate ribati, ribati i ribati dok ne dobijete bicepse i tricepse u roku 10 minuta.

Jako je važno ovaj postupak obaviti prije prvog pranja jer će se u suprotnom prljavština fiksirati u materijal i svaki sljedeći put bit će je sve teže izvući van. Ovaj postupak možete prakticirati i kod pranja torbi od istog materijala.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju