Kao što nas dolazak na more i udah svježeg morskog zraka na prvom danu godišnjeg sjećanjima vrati na posljednje ljetovanje, tako u ovo doba postoje stvari koje nas instantno mogu vratiti u neka davna vremena. Ove tri unisex stvari za ljeto podsjećaju nas da vrijeme prolazi, a da veliki brendovi ostaju i traju.

 

Galerija 3 unisex stvari za ljeto Borotalco Puma, 189 kn +1 Adilette

1. Natikače za plažu koje su imali svi, a i danas ih svi žele

Gumene natikače za plažu s mornarskim uzorkom bile su omiljena ljetna obuća 80-ih i 90-ih godina. U ovoj regiji svima poznate kao borolete, robusne natikače s debelom trakom koje su ustvari bile poprilično lagane i zbog toga odlično plutale na površini vode, mogle su se u to doba naći na stopalima skoro svakog muškarca na jadranskoj obali. Nastale su kao kopija Adiletta, obuće za tuširanje i svlačionicu koje je Adidas napravio na nagovor tima njemačke nogometne reprezentacije.

 

A post shared by Marko Tkalčević (@markotkalcevic) on

Nekad neugledne natikače s pet prugica tijekom godina su dobile razne verzije dizajna, no prepoznatljivi model ostao je isti. Naravno, prilagođene su više ženama, najvećim potrošačima na svijetu. U raznim bojama, s perjem ili krznom, cvjetnim ili točkastim uzorkom, skoro svaki sportski ili modni brend pokušao je stvoriti svoju verziju kultnih papuča.

Legendarne Borolete ili Adilette, kako vam je drago, i dalje su najpopularnije baš u onom mornarskom dizajnu, zbog nostalgije ili možda činjenice da odlično pristaju i muškarcima i ženama.

2. Puder djetinjstva čiji nas miris prati i danas

Postoje neki mirisi koji nas podsjećaju na neka davna vremena odnosno na naše djetinjstvo. Miris bakina variva, mamina parfema ili kože, čistih plahti vikendom ili miris nedjeljnog ručka samo su neki od mirisa koji nas isti tren vraćaju u situacije koje nam stoje duboko u podsvijesti. Jedan je od njih i miris specifičnog pudera.

 

 

A post shared by Ana Gruica (@anagruica) on

Pudera koji je moja mama, kao i možda vaše, uvijek imala u kupaonskom ormariću. Zelena ambalaža s bakom i bebom (barem se to tako meni činilo kao maloj) i natpisom Borotalco Roberts dolazi kao prva asocijacija na puder. Njime su se rješavala razna crvenila na koži, sprječavalo znojenje ili trljanje kože, pripremale se kape za plivanje, ali i one za izvlačenje pramenova, izvlačile se masnoće iz mrlja i razni drugi kućanski zadaci. Miris tog pudera zaista podsjeća na one dane kada su stvari bile puno jednostavnije, kao i izbor na policama trgovina.

Devedesetih godina miris Borotalca proširio se i na druge proizvode, poput tekućih i tvrdih sapuna, dezodoransa, gelova za tuširanje i kupki koji su, uz još pokoje inovacije, zadržali miris koji nas podsjeća na djetinjstvo. Miris svježine ili opranog rublja s puderastom notom, ali sada u obliku dezodoransa, i dalje je omiljen među oba spola. 

3. Naočale koje je proslavio legendarni pjevač prije više od pola stoljeća, a nose se i danas

Mnogi ih nazivaju najlegendarnijim naočalama za sunce, a baš svi ih nazivaju po legendarnom Beatlesu koji ih je proslavio. Iako su prve prave sunčane naočale na svijetu stvorene 1936. imale okrugli oblik, a okrugle su bile i one prve za vid, ljudi diljem svijeta naočale ovog okvira zovu lenonice ili lenonke. Postale su popularne 60-ih godina prošlog stoljeća, kada su ih nakon predvodnika Johna Lennona isfurale i druge rock-zvijezde poput Micka Jaggera ili Ozzyja Osbournea, a nekoliko desetaka godina kasnije i roker Liam Gallagher.

Iako su u vrijeme Johnna Lennona zapravo bile nepoželjne u krugovima trendsetera, ove sezone, kao i mnogih prije, one su must have model svakoga tko drži do mode. Zbog njihova neutralnog unisex oblika nose ih oba spola. Uz klasične tanke metalne okvire, danas postoje mnoge redizajnirane verzije popularnih okruglih okvira koji su nas pratili kroz djetinjstvo, a rado su viđeni na ženskom i muškom licu.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju