Mrska narančina kora možda nije zimski estetski problem broj jedan, no neke navike, koje imamo za hladnijih dana svakako pogoduju njenom nastanku. Otkrivamo vam što to prakticiramo, a ide 'na ruku' celulitu te kako ublažiti loše posljedice 'zimskih grijeha'


Idealni uvjeti za stvaranje celulita su dugotrajno sjedenje, smanjena tjelesna aktivnost, uska odjeća i masna hrana kao i ona bogata šećerom. Sve ovo uglavnom više radimo zimi nego li ljeti pa nije ni čudno da se upravo tijekom hladnijih dana celulit može dodatno pogoršati.

No kako kasnije ne bi morali sanirati problem otkrivamo vam koje navike treba odbaciti, te kako sanirati njihove loše posljedice. Naime, iako uzroci nastanka celulita mogu biti razni od genetskih, hormonalnih ali i psiholoških u koje ubrajamo kroničan stres, neki naši 'grijesi' dodatno pogoršavaju celulit.

1. Uska odjeća
Uzrok nastanka celulita je i slaba prokrvljenost tijela, odnosno spora cirkulacija krvi i protok limfe. Naime, cirkulacijom se prenosi kisik i hranjive tvari do svih stanica u tijelu, a limfa uklanja toksične popratne proizvode. Cirkulaciju može oslabjeti uska odjeća posebno traperice ili elastične čarape.

Uska odjeća, premalo kretanja i visokokalorična hrana najveći su neprijatelji lijepe kože u zimskim mjesecima.

Kako bi smanjili loš utjecaj uske odjeće na izgled bedara dobra alternativa su mekane tajice. Zimi ne bi bilo loše svakodnevno izvesti i laganu masažu koja će potaknuti cirkulaciju i usporiti nastanak celulita. Ulje za masažu možete napraviti i sami. U neko bazno ulje (maslinovo, sezamovo) možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili ružmarina te s njim masirati kritična područja.

2. Loša prehrana
Neadekvatna prehrana bogata visokokaloričnim masnom i slatkim namirnicama još je jedan od uzroka nastanka neestetskih udubina. U namirnice koje se preporučuje jesti spadaju nemasno meso, riba, svježi sirevi, voće, povrće med i mliječni proizvodi s manjim udjelom masnoće.

S druge pak strane ne preporučuje se jesti masno meso, suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, alkoholna i gazirana pića, slastice i općenito visokokaloričnu hranu upravo ona kakvu uglavnom prakticiramo jesti zimi. Nije stoga čudno da nakon zime većina kreće u ofenzivnu borbu s nataloženim novim mrskim naslagama.

Kako bi smanjili loš utjecaj 'zimske prehrane' u kojoj manjka svježeg voća i povrća trebali bismo piti što više vode i to na sobnoj temperaturi koja pogoduje probavi. S obzirom da upravo poremećaji probave pogoduju debljanju i nastanku celulita bilo bi  poželjno na jelovnik uključiti što više probiotika i jesti više manjih obroka dnevno.

3. Nedovoljno kretanja
Ubrzani tempo života s nedovoljno vježbe također pogoduje nastanku celulita. Zbog manjka fizičke aktivnosti dolazi do loše cirkulacije i limfne drenaže koja smanjuje dovod kisika i hranjivih tvari dok se štetne nakupljaju.

Osim što zimi više sjedimo i način na koji sjedimo može pogodovati stvaranju celulita. Naime, prilikom sjedenja mišići se opuste i omlohave, a još ako pri tom prekrižimo noge i onemogućavamo protok krvi stvaramo idealne uvjete za nastanak celulita.

Kako bi ipak bili malo aktivniji umjesto automobila ili javnog prijevoza poželjno je prije ili nakon posla ići bar jedan dio puta pješice. Koristite stepenice umjesto dizala i probajte u dnevni raspored staviti bar nekoliko vježbica koje će potaknuti cirkulaciju i rad mišića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju