Strast i želja za seksom u većini veza s vremenom se smanjuju, a važnije postaju neke druge vrijednosti i to je neupitno, ali sada je otkriveno i nakon koliko vremena strast počinje blijedjeti – i događa se puno prije nego što mislimo

Njemačko istraživanje Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu provedeno na 3.000 žena i muškaraca otkrilo je koliko je zaista potrebno da strast u vezi počne blijedjeti, odnosno da partneri počnu gubiti interes za seksom. A to se dogodi puno ranije nego što mislimo – nakon samo godinu dana veze.

Kako ljubavna veza sazrijeva tako važnost faktora kao što su odanost, povjerenje, brižnost, iskrenost i zajednički interesi raste

Ispitanici dobi između 25 i 41 godine odgovarali su na pitanja koliko im je seks važan u vezi te je ustanovljeno da nakon godinu veze seksualan želja značajno opada.

Njemački znanstvenici ne znaju zašto točno strast slabi nakon samo 12 mjeseci, ali kažu da bi odgovor mogao ležati u različitoj jačini libida kod žena i muškaraca – s godinama muški libido ne slabi, no žene s vremenom često gube interes za seksom. Istraživanje je ustanovilo da važnost intimnih odnosa nakon 16 godina veze pada za 30 posto.

Zaključak je da kako ljubavna veza sazrijeva tako važnost faktora kao što su odanost, povjerenje, brižnost, iskrenost i zajednički interesi raste.

'Seks je s godinama i dalje dio veze, ali njegova važnost opada kako sazrijevaju druge potrebe', zaključili su njemački znanstvenici.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju