Poslovna komunikacija u današnjem se svijetu uvelike odvija računalnim putem odnosno kroz elektronsku poštu. Pritom mnogi zaboravljaju da pisanje e-mailova šefu i poslovnim kolegama nije isto kao poruke koje razmjenjujete sa svojim prijateljima. Radite li često ove greške svojem šefu prenosite poruku površnosti, pa se ne nalazite


1. Ne pazite na jezik i gramatiku

Thx, btw i ok engleske su kratice koje su dopuštene u privatnom dopisivanju, te u razmjeni sms-ova i poruka na društvenim mrežama, ali im nije mjesto u poslovnoj komunikaciji.

Štoviše, od vas se očekuje da u poslovnom dopisivanju koristite ispravne jezične konstrukcije s jasnim rečenicama, odgovarajućim pravopisom i gramatikom. Pripazite i na 'tipfelere', jer njihovo često pojavljivanje u e-mailovima vašim nadređenima odaju dojam da ste površni u obavljanju radnih zadataka.

Šefovi su skloni vjerovati da je neka osoba površna u poslu ako od nje prima elektronsku poštu punu gramatičkih grešaka i tipfelera.

2. Koristite žargon
U poslovnoj komunikaciji nema mjesta riječima poput kužiš, brutalno, brijačina i drugim popularnim jezičnim primjerima uličnog žargona. Ovi se jezični primjeri smatraju nepristojnima, a vašim šefovima šalju poruku da niste dovoljno elokventni i obrazovani.

3. Obožavate 'fovardirati'

Ako ste zaposlenik koji svojem šefu redovito prosljeđuje e-mailove drugih kolega i klijenata, a pogotovo ako to činite bez dodatnog objašnjenja – velike su šanse da niste omiljeni radnik u tvrtci. Šefovi vole zaključke i izvještaje koje na jednom mjestu sažimaju bit i važnost obavljenog radnog zadatka. Duga lista vaših 'fovardiranih' mailova vjerojatno će ostati nepročitana u pretincu ili namjerno izbrisana.

4. Entuzijastično odgovarate 'svima'
Svaki ured ima 'onu' jednu osobu koja odbija pritisnuti gumb Odgovori svima (Reply All), pa grupa zaposlenika tijekom cijelog dana dobiva informacije o nekoj poslovnoj zavrzlami koja se ne tiče svih.

Dapače, takva se komunikacija obično odnosi na dva do tri zaposlenika, čiji neprestani odgovori usporavaju efektivnost drugih radnika u tvrtci. Najgore je kad se 'zaboravite', a u e-mailu počnete pisati neke privatne detalje, koje vaši šefovi definitivno ne trebaju znati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju