Neispavanost, nedostatak energije i hormonalna neuravnoteženost nisu jedini uzročnici velike gladi. Na povećani apetit utječu i ove neočekivane stvari s kojima se vjerojatno susrećete u svakodnevnom životu i radu


1. Biljni pripravci i suplementi prehrani

Uzimanje suplemenata u praškastom obliku dobar je način da zadovoljite dnevne potrebe za vitaminima, mineralima i drugim važnim nutrijentima kada to ne možete ostvariti putem hrane.

No, kod nekih ljudi ti vitaminski pripravci mogu povećati želju za hranom. Stoga, spremate li se uzeti neki novi suplement ili homeopatski pripravak, svakako pripazite na svoje fizičke reakcije i prilagodite unos hrane stvarnim potrebama.

2. Lijekovi
Svaka osoba drugačije reagira na uzimanje lijekova. Ipak, neka istraživanja su pokazala da je uzimanje tableta za depresiju povezano s povećanjem apetita kod većeg broja ljudi.

Iako je vaše fizičko i mentalno zdravlje važnije od nekoliko kilograma viška, svakako upozorite liječnika na ovu činjenicu jer bi vas isti mogao prebaciti na drugi lijek s manje sličnih nuspojava.

Na pojačanu želju za hranom može utjecati i promjena režima vježbanja.

3. Promjena režima vježbanja
Kombiniranje različitih tipova vježbanja i sportskih aktivnosti odličan je način da održite zanimanje za držanje top forme. Međutim ako se prebacujete s jednog režima vježbanja na drugi, isprva bi mogli osjetiti povećanu želju za hranom.

Ne brinite, riječ je samo o privremenoj pojavi – na ovaj način vaše se tijelo sprema za nove izazove i opterećenja. Najbolje bi bilo držati dnevnik vježbanja i unosa hrane koji će pokazati koliko kalorija unosite i trošite tijekom dana.

4. Hladnoća
Jeste li primijetili da ste s dolaskom hladnijeg vremena počeli jesti više? Ovo je evolucijski impuls koji vam osigurava stvaranje zaliha energije, te prirodni način grijanja tijela.

No na debljanje utječu i druga pomagala koja oponašaju zimu poput klima uređaja. Kada je tijelo izloženo ekstremnoj toplini, mozak nije zainteresiran za unos nove energije, i obratno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju