Sunce vas je natjeralo u prirodu, a vesele usklike zamijenili ste kihanjem i mukotrpnim odčepljivanjem nosa. Ako ste pomislili da je prehlada, razmislite još jednom – stiglo je vrijeme alergija.

Mnoge osobe koje pate od sezonskih alergija, s proljetnim cvjetanjem stabala i širenjem peludi svake godine ponovno se susreću s problemom začepljenog nosa. No, ne dopustite da to uspori vaš avanturistički duh. Donosimo vam četiri rješenja uz pomoć kojih ćete lakše disati.

1. Posude u obliku čajnika za ispiranje nosa

Iako izgledaju egzotično, „neti pots“ odnosno posude u obliku čajnika za ispiranje nosa, postale su popularno sredstvo za rješavanje začepljenih sinusa. Tretman uključuje ispiranje nosne šupljine s fiziološkom otopinom čime se „ispiru“ uzročnici infekcija sa sluznice i smanjuje njihova brojnost. To može smanjiti vjerojatnost pojave infekcije gornjeg dišnog sustava ili ju ublažiti. Ukoliko međutim patite od sezonskih alergija, redovitim primjenjivanjem ove tehnike isprat ćete i alergene, smanjiti upalu i natečenost sluznice te napokon moći uživati u proljetnom povjetarcu.

 

Ispiranje nosa pomoću „neti“ posuda poprilično je jednostavno. Napunite posudu s mješavinom tople vode i soli. Pri tome je važno koristiti prokuhanu ili destiliranu vodu jer voda iz slavine u ovom slučaju može donijeti više štete nego koristi. Zatim, nagnite glavu na stranu i ulijte tekućinu kroz jednu nosnicu te pustite da proteče kroz drugu. Ponovite isti proces na suprotnoj strani.

2. Dekongestivni sprej ili kapi za nos

Za razliku od „neti“ posuda, koje ponekad mogu biti nespretne za korištenje i koje služe samo za ispiranje sluznice, sprej ili kapi za nos koje sadrže dekongestiv osim što omogućavaju da se otopina nježno i ravnomjerno rasporedi, dovode i do smanjenja simptoma začepljenosti i curenja iz nosa.

Dekongestivni sprej ili kapi za nos možete koristiti u kratkom periodu od tri do pet dana, bilo kao samostalnu terapiju bilo u kombinaciji s antihistaminicima i/ili kortikosteroidima, kako bi ubrzali i pojačali njihov učinak. Bilo da se nalazite u udobnosti svoga doma, na poslu ili u školi, dekongestivni sprej ili kapi za nos pomoći će vam da ponovno udahnete i osjetite miris proljeća.

3. Med

Osim što uživate u njegovoj slatkoći, pčelinji med može vam pomoći u suzbijanju alergija. Vrijedne pčelice prenose pelud s cvijeta na med pa ako svakog dana pojedete žličicu meda imate veće šanse stvoriti snažniji imunitet i otpornost na pelud. Kako bi efekt bio što bolji, preporuča se konzumirati med proizveden u podneblju u kojem živite.

Kako se ne bi previše zamarali razmišljajući o tome jeste li baš svaki dan pojeli jednu žličicu meda, pokušajte stvoriti naviku da u svoju omiljenu jutarnju šalicu kave, umjesto šećera, ubacite med. Efekt je isti, a napadi alergije mobu biti smanjeni.

4. Para

Tuširanjem u vrućoj vodi isprat ćete alergene sa sebe, no uskakanje u tuš više puta dnevno zna biti poprilično umarajuće. Zamijenite paru u tušu onom u posudi, koja će jednako učinkovito isprati sekret i ovlažiti suhe nosne putove.

Najlakši način je da nagnete glavu iznad zdjele kipuće vode (pričekajte nakon što je voda zakipjela 5-7 minuta kako se ne biste opekli) te prebacite ručnik preko glave kako bi osigurali da što više pare dopre do vaših nosnica. Dišite duboko deset do petnaest minuta.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju