Nedostatak komunikacije glavni je krivac za brojne svađe i prekide u vezama i brakovima. Nakon dugog radnog dana i stotinu objavljenih sitnica teško se koncentrirati na nježni i obazriv govor prema partneru. Stručnjaci savjetuju da se u svakodnevnom odnošenju poslužite ovim trikovima


1. Molim i hvala

Možda zvuči staromodno, ali riječi molim i hvala otvaraju većinu vrata u jezičnoj komunikaciji. Nitko ne voli kada mu netko naređuje, pa i zamolbe za obavljanjem neke aktivnosti – npr. iznošenjem smeća – bolje prolaze kad su formulirane na ljubazan način i bez frustriranih tonova.

'Partner će bolje reagirati na vašu zamolbu ako stavite ruku na njegovu ruku ruku ili rame. Muškarci reagiraju na dodir,' otkriva bračni savjetnik Toni Coleman iz  Virginije. Dodatan uspjeh postići ćete ako mu zahvalite nakon svake obavljene aktivnosti.

Muškarci reagiraju na iskrenost, jasno objašnjavanje želja i rečenice koje započinju s molim, a završavaju s hvala.

2. Pokažite svojim primjerom
Žene imaju velik problem s neurednošću svojih partnera koji po podu ostavljaju prljave čarape i mokre ručnike, a po površinama prazne boce i komadiće hrane. Umjesto zajedljivog prigovaranja, stručnjaci savjetuju da svojoj snažnijoj polovice pokažete što želite od njega.

'Muškarci vole obavljati zadatke te ispunjavati unaprijed zacrtane ciljeve,' tvrdi njujorški psihijatar Jonathan Alpert. Pomirite se da vi i vaš dragi imate drugačije estetske vrijednosti i da je nešto vama svinjac, a njemu posve prihvatljivo. Priđite neurednoj površini i odgovarajućim sredstvom za čišćenje pokažite mu što vi obično napravite s mrvicama od kruha ili mrljama od umaka.

3. Iskreno priznajte svoje želje

Ne pretpostavljajte da je muškarcima jasno zašto ih tražite da nose vrećice s placa, ili pomičete kauč s jedne na drugu stranu. Naprotiv, objasnite im da su to aktivnosti koje zahtijevaju snagu i fizičku izdržljivost koju vi nemate.

Stručnjaci savjetuju da jasno izrazite svoje želje i da će muškarac potom ostvariti tu želju iz suosjećanja. Suzdržite se od glumljenja kako vam je teško nositi težak teret, umjesto toga budite iskreni, pa će i vaš muškarac reagirati na pravilan način.

4. Nagradite dobro ponašanje

'Nakon uspješnog obavljanja nekog zadatka, nagradite supruga nečime u čemu ćete oboje uživati – primjerice filmom na televiziji ili večerom,' predlaže dr. Alpert, te dodajte, 'vrijedne muškarce i dobre očeve većina žena smatra seksi, pa u pogodbu možete uključiti i neke aktivnosti u spavaćoj sobi.'

Neka vas ne obeshrabri činjenica što vi vjerojatno niste nagrađeni za čišćenje, pranje i kuhanje koje obavljate svakog dana. Ipak, imajte na umu da je vama u interesu živjeti s kooperativnim partnerom, i da ponekad morate posegnuti za kakvim trikom da dobijete ono što želite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju