Sobno bilje divan je ukras svakom domu, ali ako je uvenulo i nije nam baš na ponos. No i kada se čini da je biljka izdahnula i da joj spasa više nema moguće je vratiti je u život. Prvo treba dijagnosticirati u čemu je problem, a onda se poslužiti s idućih 4 rješenja koja će uvenulom sobnom bilju udahnuti novu živost

Sobno bilje Sobno bilje divan je ukras svakom domu, ali ako je uvenulo i nije nam baš na ponos Foto: Living4media 1. Simptom: Mekani, žućkasti listovi

Dijagnoza: Previše vode

Lijek: Provjerite zemlju u kojoj je biljka posađena. Ako je vlažna ili mokra zalijevajte je puno rjeđe. Pazite da tegla ima rupice na dnu kroz koje će istječi višak vode.

I kada se čini da je biljka izdahnula i da joj spasa više nema, moguće je vratiti je u život

2. Simptom: Smeđi, prhki listovi koji otpadaju

Dijagnoza: Nedovoljno vode

Lijek: Zalijevajte biljku sve dok voda ne prestane curiti kroz rupice na dnu tegle, i činite to svaki put kad je zemlja suha na dodir. Međutim, nemojte pretjerati. Koliko vode biljci treba ovisi i o godišnjem dobu. Ako, na primjer, koristite klima uređaj zemlja će brže postati suha.

U tom slučaju možda nećete morati biljku zalijevati češće, već će biti bolje da povećate količinu vode koju dajete biljci svaki put kada je zalijevate.

3. Simptom: Tanka paučina i sićušni insekti

Dijagnoza: Štetnici

Lijek: Tri najuobičajenije vrste štetnika koje napadaju biljke su crvi (vrlo sićušni insekti i svilenkasta paučina), lisne uši (sitni tamni insekti koji se prilijepe na lišće i stabljiku) i bijele mušice (sićušni bijeli ili žuti insekti nakupljeni ispod listova). Ovi sićušni insekti mogu se sa zaraženih proširiti na zdrave biljke zbog čega je bitno izolirati bolesnu biljku čim primijetite simptome.

Biljke zaražene štetnicima najbolje je tretirati kupovnim sredstvima iz trgovina. Postoje posebna gotova sredstva za lisnate, a posebna za cvjetajuće biljke, te se doziraju i koriste prema uputama proizvođača.

4. Simptom: Uvelo, umorno lišće i niska razina zemlje u tegli

Dijagnoza: Nedostatak hranjivih tvari

Lijek: Biljke u tegli žive u ograničenoj količini zemlje, a hranjive tvari iz te zemlje s vremenom nestaju. Uz to, sa svakim zalijevanjem zajedno s viškom vode iz tegle iscuri i malo zemlje. Traži li vaše bilje dodatne hranjive tvari probajte ga nahraniti na najprirodniji način – posipajući listove čaja ili zrna kave po zemlji.

Najjednostavnija alternativa bit će da dodate u teglu svježu zemlju. Podignite biljku zajedno s korijenom iz tegle i dodajte malo svježe zemlje na dno ili samo na već postojeću zemlju dodajte tanak sloj nove zemlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju