Zima je stigla, a s niskim temperaturama pada i vlažnost zraka te osjećamo kako koža i usne gube mekoću i gipkost, a kosa postaje krhka i neposlušna.

Tijekom zime dišni organi smanjeno proizvode antitijela, a hladnoća smanjuje cirkulaciju u koži, što dodatno pogoduje razvoju virusa i bakterija. Koža je posebno osjetljiva na hladnoću, vjetar i suhi zrak iz grijanja, ali pažljivim odabirom njegujućih i hidratantnih sastojaka, možemo zaštititi njezinu mekoću i zdrav izgled, a zimske radosti obogatiti mirisnim tretmanima koji će 'ugrijati' sva osjetila

Savjeti za zdravu kožu i kosu tijekom zime:

1. Stvorite atmosferu pogodnu za vašu kožu
Koža ja 'najsretnija' kada je vlažnost zraka oko 40 posto. Najlakši način da se poboljša razina vlažnosti je kupovinom kućnih biljaka. One kroz korijenje neprestano upijaju vodu sa svim potrebnim hranjivim tvarima,a kako bi osigurale prijenos vode od korijena do vrhova, biljke otpuštaju vodu te na taj način redovno povećavaju vlažnost zraka.

 

2. Pravilno zračite grijane prostore
Kada je grijanje upaljeno, ne ostavljajte prozor otvorenim tijekom cijeloga dana. Time možete samo 'zbuniti' termostat i povećati račune za grijanje. Puno je učinkovitije kratko ali pažljivo prozračiti prostoriju svakih nekoliko sati kako bi ustajali zrak zamijenili svježim. U slučaju da niste u mogućnosti otvarati prozore, koristite solne lampe kako bi poboljšali kvalitetu zraka u prostoriji - one obogaćuju zrak negativnim ionima, koji dokazano pozitivno djeluju na zdravlje.

Destinacije za godišnji odmor za koje se općenito smatra da pozitivno djeluju na zdravlje, kao što su planinski krajevi i odmarališta na obali, bogati su negativnim ionima u zraku,
gotovo u jednakoj količini kao i zrak u tradicionalnim solanama.

3. Mala doza sunca svaki dan
Nedostatak sunca tijekom zimskih mjeseci potiče razvoj virusa i bakterija te slabi čovjekov imunološki sustav. Također, uzrokuje i nedostatak vitamina D, što može povisiti krvni tlak te povećati rizik od srčanog udara. Stoga, iskoristite sunce u ranim jutarnjim ili popodnevnim satima za kratku šetnju.

 

4. Hladnoća je dobra za vas
Kratka izloženost hladnoći zapravo vam može pomoći kako bi pripremili tijelo za zimu. Uzastopno izlaganje tople kože hladnoći, smanjuje osjetljivost tijela i povećava otpornost,
čime se smanjuje mogućnost infekcija. Možda je teško vjerovati u to, ali niske temperature mogu aktivirati pozitivnu energiju. Razlog je taj što hladnoća stimulira cirkulaciju, pa se na taj način naše tijelo brže i efikasnije ugrije. Jednom kada se naviknete na to, nagla navala hladnog zraka može biti ugodna i stimulirajuća. Blagodati stimulacije hladnim zrakom možete potaknuti saunom ili raznim metodama liječenja vodom, kao što je Kneippova kura.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju