Ako nisi iskusio neuspjeh, nikada nećeš uspjeti, rečenica je toliko istinita, ali većina nas ipak strepi od neuspjeha bez obzira što nam on na kraju može donijeti dobro. Dakle, sami sebi moramo dozvoliti neuspjeh i pogreške, ali isto tako i vlastitoj djeci. U iduće 4 situacije roditelj treba dozvoliti djetetu da pogriješi jer će ono tako učiti o životu i bolje se u njemu snalaziti

1. Krivi prijatelji
Gotovo svako dijete ima prijatelja za koje njegovi roditelji znaju da ne utječe dobro na njega, ali ipak se ne bi trebali previše miješati u djetetov izbor. Djeca, pogotovo u srednjoj školi, 'isprobavaju' prijatelje baš kao što isprobavaju razne osobnosti u potrazi za vlastitim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim osobnostima i profilima ljudi.

Dijete nekad mora učiti iz vlastitog iskustva i iz vlastitih pogrešaka

2. Sportska i druga natjecanja
Natjecateljske događaje u kojima sudjeluju njihova djeca mama i tata trebali bi doživljavati kao da su djeci baka i djed, a ne roditelji, savjetuju stručnjaci. Što to znači?

Baka i djed obično samo žele vidjeti unuka kako nastupa i sudjeluje u natjecanju dok su roditelji uključeni i u djetetov uspjeh na natjecanju. Očekuju li se od djeteta konstantno izvrsni rezultati to će stvarati preveliki pritisak na njega i opterećivati ga te će izostati zabava i iskustvo učenja.

3. Kućanski poslovi
Dijete nekad mora učiti iz vlastitog iskustva i iz vlastitih pogrešaka. Primjerice, ako nije pravilno napunilo perilicu suđa, suđe koje se nije dobro opralo morat će oprati na ruke. Ako nije pokupilo svoj prljavi veš i stavilo ga na odgovarajuće mjesto nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vrlo vjerojatno će drugi put postupiti ispravno.

4. Domaća zadaća
Ocjene i učenje važni su i roditelj mora djetetu jasno objasniti što se od njega očekuje te ga poticati na pravovremeno pisanje domaće zadaće, bilo da zadaću mora napisati prije večere, u petak navečer, prije početka vikenda ili kakav god je dogovor.
 

Ipak, djetetu treba dozvoliti da ima barem djelomičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima bez da ga roditelj stalno 'gnjavi' s očekivanjima. Ako ne napravi zadaću ili ne nauči gradivo morat će samo snositi posljedice u školi.

 

A photo posted by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on