One muče veliki broj ljudi, ali teško ih se riješiti. Riječ je o dosadnim strijama, a dermatolozi imaju svoje male tajne za prevenciju i borbu protiv te dosadne "napasti"

Strije nastaju prilikom brzog širenja kože. U tom trenutku dolazi do oštećenja u vezivnom tkivu i kolagenu duboko ispod površine kože, a sve rezultira pojavom "crta" na tijelu koje muče veliki broj ljudi. Dermatolozi imaju male tajne za borbu protiv strija koje čuvaju za sebe, a njih možete pročitati u nastavku.

1. Hidratiziranje kože

Rachel Nazarian, profesorica i doktorica dermatologije u cijenjenoj sveučilišnoj bolnici Mount Sinai, kazala je za RD da strije nisu neizbježne osim ako nemate genetsku predispoziciju za njihovo stvaranje. Međutim, pravilnom brigom o koži itekako možete smanjiti mogućnost njihove pojave i utjecati na to kakve će strije naposljetku biti.

Strije nastaju prilikom brzog širenja kože, tom trenutku dolazi do oštećenja u vezivnom tkivu i kolagenu duboko ispod površine kože.

Jedan od najvažnijih aspekata prevencije strija je vanjsko hidratiziranje kože. Obilno i svakodnevno hidratizirajte je najdražim mlijekom za tijelo ili pak prirodnim sredstvima poput maslinovog i kokosovog ulja jer je takva koža mekanija te lakše podnosi rastezanje.

2. "Unutarnje" hidratiziranje tijela

Nije dovoljno hraniti kožu izvana nego moramo paziti i na to da hidratiziramo organizam iznutra. Dvije litre vode dnevno količina je koja će vam pomoći u borbi protiv strija.

3. Masaža

Dermatolozi će si redovito priuštiti masažu tijela. Preporučam masažu sa sredstvima koja sadrže ovlaživaće epiderme. Oni poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju mogućnost nastanka strija, kaže dr. Nazarian.

4. Retionidi

Tretinoin ili Retin-A, derivat vitamina A, liječnici obično preporučaju osobama koje imaju problema s aknama ili pak žele smanjiti vidljive tragove starenja. Međutim, ova tvar trenutno je jedini aktivni sastojak koji izbljeđuje strije, a radi po principu obnove kolagena koji pomaže prilikom zacjeljivanja ožiljaka. S obzirom na to da dermatolozi strije tretiraju kao vrstu ožiljka na koži, mogu ga preporučiti za saniranje strija. Dr. Nazarian upozorava kako se retionidi ne smiju koristiti tijekom trudnoće i dojenja, a najbolje funkcioniraju dok su strije još uvijek crvene upaljene jer ih je teže sanirati kada pobijele.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju