Istraživanje u kojem je sudjelovalo 400 ispitanika iz šest hrvatskih regija otkrilo je kakve su navike čišćenja kućanstava stanovnika Hrvatske te čemu prilikom čišćenja najviše daju pozornosti.

Gotovo polovica hrvatskih građana čisti kućanstvo jednom tjedno, 70 posto ih najviše pozornosti pridaje kupaonici i kuhinji, a dvije trećine ispitanih tvrdi da svi ukućani doprinose čišćenju, pokazalo je istraživanje magazina "Ja Trgovac" na reprezentativnom uzorku od 400 građana Hrvatske.

Gotovo polovica Hrvata čisti kućanstvo jednom tjedno, a 70 posto ih kod čišćenja najviše pozornosti pridaje kupaonici i kuhinji

Petina ispitanika odgovorila je da čisti dom dva do tri puta tjedno, dok ih 14 posto obavlja čišćenje dva do tri puta mjesečno.

Oko dvije trećine ispitanika navodi da i drugi članovi kućanstva doprinose čišćenju, dok četvrtina tvrdi da čišćenje obavljaju sami. Pet posto ispitanika izjavljuje da ne sudjeluje u čišćenju, već ga obavlja netko drugi, a dva posto tvrdi da ima pomoć osobe koja ne živi u kućanstvu, pokazalo je istraživanje.

Čak 86 posto ispitanih kaže da koristi namjenska sredstva za čišćenje, a 11 posto ih ne koristi. Pri izboru sredstava za čišćenje, više od polovice građana koristi privatne marke trgovačkih lanaca, a ostali su vjerni brendovima, stoji u priopćenju.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika. Isprobajte i 10 pravila čišćenja doma najvećeg majstora za čistoću.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju