Međunarodni kazališni festival 45. Dani satire Fadila Hadžića održat će se od 4. do 26. lipnja, a zagrebačkoj će publici u Satiričkom kazalištu Kerempuh predstaviti 14 ponajboljih satiričnih i komediografskih ostvarenja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Osim zagrebačkih Kerempuh će u lipnju ugostiti kazališta iz Splita, Rijeke, Beograda, Ljubljane, Banje Luke i Mostara, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić.

Kako se ističe u najavi, Kovačić je u izboru polazila od definicije satire kao žanra propusnih granica koji komično koristi prije svega kao kritično: neodvojiva je od političko-društvenog konteksta u kojem nastaje, jasno imenuje svoje referentne točke kako bi ih zatim nemilice ismijala i kritizirala, pokazala da ništa i nitko na ovom svijetu nije nedodirljiv i da se baš svemu i svakome možemo smijati.

Na ovogodišnjim Danima satire rušit će se konvencije i živi spomenici, dekonstruirat će se ideologije i kruti kanoni, prkosit će se stvarnosti, a ponekad i svakoj logici, rastvarat će se neuralgične točke i svijet okretati naglavce, ismijavat će se stereotipi i opterećenost prošlošću, dizat će se prave male osobne revolucije i neće se pristajati na kompromise, stoji u najavi.

Scenom će defilirati novopečena gospoda, bivši državnici, dobrohotni naivci, ostarjele revolucionarke, izgubljena mladež, prividno sretni parovi, ostavljene žene, neuspješni mirotvorci, izmišljene povijesne ličnosti, obespravljeni marginalci, europski lovaši, seoske glavešine i mnogi drugi, dodaje se.

Slika nije dostupna Provjerite što vas čeka: Počinju besplatne Ljetne večeri HNK u Zagrebu

Dane satire otvorit će 4. lipnja predstava "Identitluk", koprodukcija HNK-a u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave prema zbirci eseja Amina Maaloufa "U ime identiteta".

Iz Beograda dolaze kazališta Atelje 212 s predstavom Nikolaja Koljade "Lažljivica" u režiji Stefana Sablića (5. lipnja), te Beogradsko dramsko pozorište s predstavom "Ružni, prljavi, zli" Slobodana Obradovića prema motivima istoimenog filma Ettorea Scole, u režiji Lenke Udovički (22. lipnja).

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati i ljubljansku predstavu "Umjetnost je ormar" Daniila Harmsa u režiji Ivana Peternelja i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča i Društva za umetnost Avgus (6. lipnja) te banjolučku "Skupštinu" Gradskog pozorišta Jazavac, nastalu po motivima teksta "Obiteljska skupština" Cristine Clemente, u režiji Ivana Plazibata i adaptaciji Ivane Stjepanović (17. lipnja).

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom "Laponija" Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre (19. lipnja) te HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat (23. lipnja).

Od zagrebačkih kazališta na festivalu će nastupiti HNK u Zagrebu s predstavom "Znaš ti tko sam ja" autora i redatelja Ivana Penovića (24. lipnja), Gradsko dramsko kazalište Gavella (15. lipnja) s autorskim projektom Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića "ZAGREB 2020. (dramski koncert)", Teatar Exit s predstavom "Fešta" Josipe Anković i Josipa Ledine (16. lipnja) te ZKM s "Dobro je dok umiremo po redu" Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića (18. lipnja).

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će tri svoje predstave, "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana u režiji Tarika Filipovića (12. lipnja), autorski projekt Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći" (13. lipnja) te "Gruntovčane" Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana (11. lipnja).

Festival završava 26. lipnja svečanom dodjelom festivalskih nagrada, o kojima će odlučivati tročlani žiri, u sastavu Bojana Radović, Ivana Krizmanić i Matko Botić.

Generacijska i estetska raznolikost odabranih predstava s jedne strane svjedoči o beskonačnim varijantama satiričnog, ali i šire komičnog naboja, a s druge pak strane susreće se u onom najvažnijem – smijehu i oštrici koja zna zašto i gdje pogađa.

Nijanse tog smijeha bit će zasigurno različite. Ponekad ćemo 'pucati' od smijeha, ponekad ćemo se smijati od nelagode, ponekad se zavjerenički podsmjehivati, a ponekad tek sramežljivo hihotati. No mislim da ćemo u svakoj od izabranih predstava prepoznati onaj hrabar, drzak pogled, pogled širom otvorenih očiju koji izaziva i ne boji se ni stvarnosti ni kazališne umjetnosti, ističe Kovačić.

I iako nas je virus zatekao nespremne, naučio nas je da u svakom trenutku moramo biti spremni na sve, a čini mi se i da nas je taj zajednički neprijatelj okupio u jednoj zajedničkoj odluci - da ni od kazališta, kao ni od smijeha i satire nećemo ni pod kojim uvjetima odustati.

Zbog toga se nadam da će 45. dani satire svjedočiti tome da ništa, kako je to davno zapisao Fadil Hadžić, utemeljitelj ovog festivala, 'nije tako sveto, ni tako moćno i opasno, da mu se ne može suprotstaviti smijeh svojim nevidljivim oružjem', poručuje izbornica. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju