Suh zrak nezaobilazan je dio sezone grijanja, koji za sobom donosi probleme dišnog sustava. Protiv ovog problema možete se boriti na prirodan način uz pomoć bilja koje ovlažuju zrak

Galerija


5 biljaka koje ovlažuju zrak u prostoru

Pačempres
Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, jer se vjeruje da se u njemu skupljaju duše preminulih. Ovo zimzeleno drveće ovlažuje zrak i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Zauzvrat traži hlad i redovito zalijevanje.

Svekrvin jezik
Ova biljka čini čudesne stvari: osvježava zrak, proizvodi velike količine kisika te neutralizira štetne tvari iz sintetičkih materijala. S obzirom da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba ju često zalijevati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa je možete smjestiti u bilo koji kut doma.

Fikus
Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka s obzirom da vlaži zrak, ispunjava ga kisikom, neutralizira toksine i viruse te upija dosta prašine. Najbolje uspijeva u domovima s mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta je fikus Benjamin koji brzo raste i kojeg ne treba često zalijevati.

Lozica

Ova se biljka ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvati prostor oko kojeg raste, te se uzdiže prema svjetlosti. Brzo se prilagođava suhom zraku, te ga postepeno ovlažuje. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalijevanje.


Kalanhoa 
Ova biljka s Madagaskara je stvorena za stanove sa suhim zrakom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulirati svježinu u svojoj okolini. Ne trebate ju često zalijevati, ali ju treba pozicionirati na mjesto s kojeg će dobiti dosta sunčeve svjetlosti.

Imate li problema s vlagom u svojem domu? Probajte riješiti taj problem s ovim 5 biljaka koje isušuju višak vlage u zraku.

Spatifilum

Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa ju neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u zraku i regulira klimu u prostoru, već i uništava spore plijesni. Najbolji učinak ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 Celzijevih stupnjeva.

Imate li problema s pretjeranom vlagom nabavite mirtu, kavovac ili lovor.

Kavovac
Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a zrak ispunjava prekrasnim tropskim mirisom.

Mirta
Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline te ubija mikrobe iz zraka.

Lovor
Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Potječe iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan zrak i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz zraka, a njegovi osušeni listovi oplemenit će okus brojnih jela u kuhinji.

Stablo limuna
Limunovo stablo ispunja zrak fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj ljekovitih tvari, te sterilizira prostor oko nje. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovito zalijevanje.

Svekrvin jezik osvježava zrak i proizvodi velike količine kisika
Svekrvin jezik osvježava zrak i proizvodi velike količine kisika Foto: Guliver / Thinkstock