Svoje mjesto među cvjetovima koji su i otporni i prekrasni ima i voštani cvijet ili hoja (Hoya Carnosa). Radi se o biljci koja od vas neće tražiti previše pažnje.

Galerija Voštani cvijet Voštani cvijet Voštani cvijet +2 Voštani cvijet

Ova zimzelena biljka prepoznatljiva je po zadebljanim, mesnatim listovima koji su obično dugi pet do osam centimetara i cvjetovima zvjezdastog oblika koji su bijele boje s izraženom crvenom točkom u sredini.

Cvjetovi na sebi imaju i svijeloružičastu "presvlaku" zbog koje izgledaju kao da su od voska. Biljka cvate od svibnja do jeseni, a karakterizira ju i lijep miris koji podsjeća na miris meda.

Podrijetlom je ova biljka iz istočne Azije i Australije, a kod nas se uzgaja kao sobna biljka. Hoja voli svijetla i topla mjesta, ali ne i izravnu sunčevu svjetlost. U hladnijim i tamnijim zimskim mjesecima dobro joj je osigurati mjesto sa što više svjetla. Naime, svjetlo joj je potrebno kako bi procvjetala. Rasti će i u sjeni, ali tada ne očekujte da procvjeta. Inače, što je biljka starija to će obilnije cvjetati.

Voštani cvijet Voštani cvijet (Foto: Living4media)

Što se tiče zalijevanja, voštani cvijet ima debele voštane listove i dopustite biljci da joj se zemlja posuši pa je tek onda opet zalijte. U zimskim mjesecima dovoljno ju je zalijevati otprilike svaka dva tjedna. U periodu prije cvatnje treba više vode.

Čarobni amarilis cvijet je koji može iznova cvasti 75 puta Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju - 6 Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju - 4 +6 Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju - 5

Što se tiče temperature na kojoj voli boraviti, ako je vama ugodno u vašem domu bit će i ovoj biljci. Pripazite samo da ne bude na propuhu i blizu ventilacijskih otvora i klima uređaja ili radijatora.

I na kraju spomenut ćemo da je voštani cvijet jedna od biljaka koje čiste zrak u prostoriji. Iz njega uklanja spojeve poput benzena i oktana.

Voštani cvijet Voštani cvijet (Foto: Living4media)

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju