Saznanje da moramo na operaciju i da ćemo primiti anesteziju, bilo opću ili lokalnu, može izazvati osjećaj nelagode i promišljanja hoće li sve proći u redu. Kako bi se strahovi smanjili, dobro je znati da je vjerojatno najveći napredak u području kirurgije zabilježen upravo na području anestezije. Činjenica je to s kojom se svaki pacijent koji mora primiti anesteziju upoznaje u obrascu koji dobije na pregledu kod anesteziologa prije operacije. U njemu se nalaze pravila kojih se pacijent treba pridržavati kao i korisne informacije o anesteziji s kojima je dobro biti upoznat.

1. Nijedna operacije nije bez rizika, no današnji lijekovi anestetici, aparati za disanje i monitor za nadzor osnovnih životnih funkcija, omogućuju dobro upravljanje anestezijom, dobar nadzor kao i podupiranje osnovnih životnih funkcija tijekom cijele operacije (rad srca, funkcija disanja, stanje svijesti). Kirurg i njegov tim tijekom operacije stalno kontaktiraju s operaterom te paze na položaj pacijenta da bi se spriječilo oštećenje živaca zbog pritiska ili rastezanja. Oštećenja živaca tijekom lokalne anestezije izuzetno su rijetka.

Tijekom operacije pacijent koji je pod općom anestezijom ne diše samostalno. Umjesto njega diše aparat čiji rad programira i nadzire anesteziolog

2. Važno je da na pregledu pacijent iskreno i točno izvijesti anesteziologa o svojem zdravlju. Kako i kod mnogih liječničkih zahvata, rizici ovise o nizu okolnosti. Vrlo su važne bolesti koje je pacijent prebolio ili od kojih sada boluje, a nisu povezane s operacijom. Važno je opće stanje zdravlja pacijenta, životna dob i navike.

3. Tijekom operacije pacijent koji je pod općom anestezijom ne diše samostalno. Umjesto njega diše aparat čiji rad programira i nadzire anesteziolog. Osnovne životne funkcije tijekom operacije su u rukama anesteziologa.

4. Anestezija se može vršiti pomoću intravenskog anestetika što je dovoljno i za kratke operacije. Ako operacija traje duže, anestezija se može produljiti uštrcavanjem anestetika u venu. Anestezija se može nastaviti primjenom anestetika u plinskom stanju pomoću maske ili intubacijom.

Ako se anestezija vrši pomoću maske, kisik i anestetik dovode se kroz masku koja se stavlja na usta ili nos.

Lokalna anestezija suzbija osjet boli na samom mjestu operacije ili u određenim dijelovima tijela. Da bi se to postiglo, lokalni anestetik ubrizgava se u određeno mjesto kralježnice blizu živaca koji su "odgovorni" za osjet boli u dotičnom dijelu tijela. Ubod je bezbolan jer se mjesto uboda prije punkcije anestezira.

5. Važno je da se pacijent pridržava slijedećih uputa:

Šest do osam sati prije operacije ne smije se ništa jesti niti piti da bi se izbjeglo povraćanje i aspiracija (udisanje povraćanih masa).

Šest sati prije operacije ne smije se pušiti.

Prije operacije potrebno je izvaditi pokretne dijelove zubala (zubne proteze) i kontaktne leće. Također, potrebno je odstraniti svu šminku i lak s noktiju te skinuti prstenje, lančiće i drugi nakit.

Prije završetka anestezije pacijent ne može sam bez pratnje otići kući. Netko mora doći po njega ili će se kući odvesti taksijem kada ga liječnik otpusti iz svog nadzora.

Pacijent ne smije aktivno sudjelovati u prometu, raditi s motornim strojevima ili piti alkohol najmanje 24 sata poslije anestezije.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju