Učenje ne prestaje izlaskom iz školskih ili fakultetskih klupa. Kako bismo razvijali svoje moždane stanice i tako duže ostali mladi, trebali bismo svakog dana naučiti nešto novo. Srećom, to je danas lakše nego ikada prije uz pomoć brojnih mobilnih aplikacija i interentskih platformi koje su nam na dohvat ruke.

Izdvojili smo pet koje su potpuno besplatne, a na njima se ne morate zadržavati više od nekoliko minuta dnevno za upijanje novih informacija.

1. ManualsLib
Kada kupujemo novi proizvod poput kućanskog aparata ili mobitela, s njime dolaze i uputstva za upotrebu. No ona se nerijetko izgube i baš kada se neki predmet pokvari, kao da su propala u zemlju. Upravo je za te situacije, kao i za sve one osobe koji ne žele zatrpavati svoj prostor papririma, tu platforma ManualsLib, prava mala knjižnica priručnika, dostupna i kao mobilna aplikacija.

Uostalom, zašto baš danas ne bi bio dan u kojem biste napokon naučili kako rukovati svojom novom kamerom ili pak kako popraviti slušalice? Sve što morate napraviti je upisati u tražilicu točan model bilo kojeg uređaja za koji trebate uputstva. U njihovoj se bazi nalazi više od dva i pol milijuna priručnika u više od dvije tisuće kategorija predmeta.

2. HighBrow
Ako vas više zanima to kako svakog dana naučiti nešto novo, idealna adresa krije se iza naziva HighBrow. Riječ je o platformi koja nudi na stotine besplatnih tečajeva koji u prosjeku traju desetak dana. Ono što je najbolje jest to što svaka video-lekcija traje svega pet minuta, a kada stvorite svoj korisnički račun, te će Vam lekcije dolaziti na vašu e-adresu svakog jutra.

Jeste li znali da osoba prosječno zaspi za sedam minuta, da medvjed ima 42 zuba ili da se M&M's bomboni tako zovu prema svojim izumiteljima Marsu i Murrieju?

Nudi se široka paleta tečajeva. Tako, primjerice, možete naučiti kako pronaći posao iz snova i istaknuti se na razgovoru za posao, kako se nositi sa stresom, kako što bolje ulagati u partnerske odnose, kako savladati brzo čitanje i slično. Jednako se tako nude i brojni tečajevi iz područja stranih jezika, povijesti, kulture, računalstva i drugih.

U pet minuta dok se vozite javnim prijevozom do posla ili dok još kod kuće pijete svoju prvu jutarnju kavu, možete obogatiti svoje znanje iz kojeg god područja želite.

3. Big Think
Platforma Big Think svakog vam dana, kako stoji u njezinu opisu, nudi mikrodozu genijalnosti.

Zašto je važno postavljati pitanja otvorenog, a ne zatvorenog tipa, kako klimatske promjene utječu na internet, u kakvoj su vezi loše raspoloženje i izvedba naših zadataka, samo su neke od brojnih zanimljivih tema na ovoj platformi. No ova platforma ne nudi samo čitanje članaka, već i video-materijale o svakoj od tema.

Tako u svega nekoliko minuta putem videa možete usputno učiti o područjima osobnog razvoja, kulture, religije, tehnologije, psihologije i politike.

4. Curiosity
Pomalo nalik prethodnoj platformi, no ovaj put i u obliku mobilne aplikacije, dolazi Curiosity. Osim što možete čitati zanimljive članke o najnovijim istraživanjima u područjima zdravlja, psihologije, tehnologije i putovanja diljem svijeta, možete rješavati i vrlo zanimljive kvizove i spajalice.

Ako vas zanima biste li znali odgovore na pitanja koja na intervjuima za posao postavlja poduzetnik Elon Musk ili pak uživate u rješavanju logičkih slagalica, ovo je idealna stranica za vas.

Curiosity obiluje zanimljive člancima o najnovijim istraživanjima u područjima zdravlja, psihologije i putovanja Curiosity obiluje zanimljive člancima o najnovijim istraživanjima u područjima zdravlja, psihologije i putovanja (Foto: Printscreen@Curiosity)

Odaberete li verziju mobilne aplikacije i skinete je na svoj mobitel, možete podesiti vrijeme u koje će vam stići najnoviji članak sa zanimljivostima svakog dana, ovisno o vašim obavezama, a samo čitanje bilo kojeg članka zahtijeva manje od pet minuta.

5. Did You Knows
Za one kojima su najdraže izravne i kratke činjenice, bez dubljeg ulaženja u problematiku, tu je stranica Did_you_knows. U svega jednoj rečenici iznosi zanimljive činjenice iz cijelog svijeta iz svih područja ljudskog djelovanja, prirode, zoologije, kao i statističke podatke.

Primjerice, jeste li znali da osoba prosječno zaspi za sedam minuta, da medvjed ima 42 zuba ili da se M&M's bomboni tako zovu prema svojim izumiteljima Marsu i Murrieju?


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju